Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Болестта на Рейно е болест на малките кръвоносни съдове (артерии и артериоли), най-често на пръстите на ръцете, като не е изключено да страдат пръстите и стъпалата на краката. В основата на заболяването е съдов спазъм, причиняващ запушване на тези кръвоносни съдове под влияние на студ или психоемоционални състояния.

Класическите прояви на болестта на Рейно се изразяват в интензивно побеляване на пръстите, последвано от посиняване и зачервяване при затопляне. В последните години много пациенти се оплакват от студени ръце, но без цветни промени, което може да затрудни диагнозата. Въпреки усилията да се раздели заболяването на синдром на Рейно и болест на Рейно според връзката им с други заболявания сега в медицинската литература обикновено като общо наименование се използва синдром на Рейно. Той често е свързан с редица други заболявания, като имунологични и съединителнотъканни нарушения, неврологични, обструктивнисъдови заболявания, медикаментозни и професионални. Например при работещи в среда с вибрации като дървосекачите болестта се среща при около 50% от тях.

Най-често синдромът на Рейно се среща при млади жени - 70-90% от случаите. Най-лесният тест за изследване на пациенти със съмнение за тази болест е полагането на пръстите в студена вода. При тези, които са болни, температурата на пръстите се възстановява след повече от 20 минути, при нормално възстановяване 5-10 минути. Разбира се, съществуват съвременни кръвни анализи на свойствата на кръвта (коагулационен статус), имунната система и други, които могат да участват в развитието на заболяването. Лечението зависи от степента на измененията и клиничните прояви.

Поради не особено добрата прогноза на болестта на Рейно е необходимо сериозно внимание от страна на съдови хирурзи, ангиолози и невролози. Много важно е да се започне ранно лечение и профилактика, защото в противен случай заболяването прогресира и се стига до инвалидизация поради тежки и продължителни съдови пристъпи и нарушаване на кръвооросяването. Никога не може да се постигне траен и добър ефект в лечението без отказ от тютюнопушенето или избягване на провокиращи фактори като студ и психоемоционално напрежение.

Специални и постоянни програми предлагат за 1-и и 2-и стадий болест на Рейно редица балнеоцентрове в страната (Банкя, Хисаря и др.), които се отразяват благоприятно. Медикаментозното лечение и в редките случаи хирургичните намеси се решават строго индивидуално от специалистите. При много болни се използват калциеви антагонисти, ако кръвното налягане не е ниско. Плазма-ферезата е също често използван метод с благоприятен ефект.

Хирургичното лечение се ограничава в освобождаване на нерви и кръвоносни съдове при притискане (компресия) в костните канали - симпатекотомия.