Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Периферната съдова недостатъчност (периферна артериална болест) е заболяване, при което крайните части на краката страдат от липса на кислород и хранителни вещества поради влошено кръвоснабдяване.

Атеросклерозата е най-честата причина. Стесненията, които тя причинява, могат да не предизвикват оплаквания при много болни, а при други водят до дискомфорт в краката при ходене и дори болки в покой. В тежките случаи по кожата на долните крайници се появяват язви и гангрена. Проучванията показват, че при 70% от болните оплакванията не се променят в продължение на 5-10 години.

По-малко от 30% подлежат на интервенция, а при по-малко от 10% се стига до ампутация на крак. Този процент не важи за диабетици, при които честотата е 7 пъти по-голяма. Целта на лечението е да поддържа добра функция на долните крайници, да намали честотата на болката и да не прогресира заболяването.

Вторична цел е да намали разпространението на коронарни и мозъчни инциденти, поради факта, че при повече от 60% от болните с периферна съдова недостатъчност има изменения в коронарните и мозъчни съдове. Най-важното е да се убеди болният в необходимостта от правилен режим на живот и контрол на здравословното му състояние. Винаги съм се учудвал, че желанието за пушене е по-силно от страха от ампутация на крака при повечето ампутирани пациенти.

Необходими са абсолютна забрана на цигари, контролиране на кръвната захар, понижаване нивото на холестерола, лечение на артериалната хипертония. Всички придружаващи заболявания се лекуват комплексно под контрола на съдови хирурзи, ангиолози, кардиолози, ендокринолози и семейни лекари. Упражнения и движение се препоръчват при всички пациенти с леки и средни по тежест оплаквания.

Лекарствата облекчават, но не лекуват изцяло болестта. Има медикаменти, които подобряват състоянието. Аспиринът почти винаги присъства в схемата на лечение, ако няма противопоказания. Използват се още простациклини, калциеви антагонисти и др. без значими резултати. В момента си пробиват път нови препарати, нови методи като терапевтична ангиогенеза и генетична терапия.

Интервентната терапия включва безкръвната операция (ангиопластика) и хирургия, които са най-ефективни методи на сегашния етап за симптомните и тежко болни пациенти. За определяне на най-подходящия метод на лечение трябва да се обърнете към специализираните центрове по съдова хирургия и след цялостна диагностика, съвместно и с други специалисти, ще получите правилно решение на вашия проблем.