Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Атеросклерозата е най-честата причина за аортните аневризми, като ? от тях са на коремната аорта. Най-чести са при мъже над 50 години. Те страдат 9 пъти по-често от жените. Има и наследствена връзка. Повишеното кръвно налягане е често при хората с установена коремна аневризма и активно спомага за увеличаване на размерите й, ако не се лекува. Ако към тези утежняващи фактори се прибави и пушене, рискът от разкъсване (руптура) на аортата нараства многократно.

В редки случаи аневризмите на коремната аорта се дължат на травма в корема. Повечето от хората нямат оплаквания и измененията се установяват случайно. При 29% от аневризмите с диаметър под 4 см се усеща пулсираща маса в корема. Тези пациенти обикновено не подлежат на операция. При аневризма под 5 см е достатъчно ултразвуково наблюдение на всеки 3 до 6 месеца.

Във всеки отделен случай поведението се определя от специалистите кардиолози, съдови хирурзи и ангиолози. Мерките, които трябва задължително да се вземат, са отказ от тютюнопушенето, лечение на артериалната хипертония, диета с понижено съдържание на мазнини и при висок холестерол- прием на подходящи медикаменти. Забраняват се тежкият физически труд, вдигането на тежести и резки напъни. Лекарственото лечение се определя според съпътсващите фактори. Бета-блокерите могат да намалят честотата на увеличение на коремните аневризми.

При аневризма над 5 см тя се опипва в 57% от случаите. Често се изявява с болки в корема и гърба. Тогава в клиники по съдова хирургия се взема решение за оперативно лечение или безкръвно (вътресъдово) поставяне на протеза. Вторият метод е успешен при 95%.