Опасно ли е разширението на корена на аортата?

Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Много често при мен идват пациенти и ме питат какво значи разширена аорта. Обикновено това става след рентгеново изследване на бял дроб и сърце, а най-често след ехокардиографско изследване. Аортата може да се изследва още и с контраст (аортография) или с компютърен томограф и магнитен резонанс.

Най-често срещаното разширение на корена на аортата е при хипертоници (хора с повишено кръвно налягане). Техните аорти са разширени и извити с атеросклеротични изменения на стената. По ехокардиографските критерии за разширен се смята коренът, когато е над 4 см. За разлика от общото разширение на аортата ограниченото, постоянно, локализирано разширение (аневризъм) на корена и началната и част (възходяща аорта) крие голям риск от фатални усложнения.

Атеросклерозата е най-честата причина за аневризмите. Те са по-чести при мъжете и по-редки при хора под 50 г. Други причини са: фамилната обремененост, заболяване на съединителната тъкан (например Марфан), инфекции, артрити, травми.

Един път установен, аневризмът трябва да се наблюдава при специалист кардиолог и кардиохирург, защото той се увеличава прогресивно. Под влияние на повишено кръвно налягане той може да се разкъса (дисекация) или да се стигне до запушване на периферните съдове от тромби, отделени от него. Когато разширениeто е голямо, може да се получи пропускане (недостатъчност) на аортната клапа и да се провокира сърдечна слабост.

Прогнозата на нелекувания аневризъм е лоша. За 3 г. проследяване преживяват по-малко от 25% , като най-често потърпевши са хората с диаметър на аневризма над 6 см, с диастолна хипертония, травматична причина,комбинация с мозъчно и коронарно заболяване и женски пол. Разкъсването за 5-годишен период е 0% при аневризми с диаметър под 4 см , 16% при диаметър 4,0-5,9 см, 31% при аневризъм над 6 см.

В съвременната кардиология съществуват отлични диагностични,терапевтични и хирургични методи за намаляване на честотата на тези фатални усложнения на аневризмите. Трудностите в лечението са свързани с факта, че повечето аневризми са безсимптомни. Затова най-важното за всеки човек е да лекува повишеното си кръвно налягане правилно, да не пуши и да води здравословен начин на живот.