Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Аортната аневризма е ограничено патологично разширение на различни участъци на най-големия кръвоносен съд в човешкото тяло (аорта). Тя може да бъде установена в гръдната или коремната й част с помощта на на ехокардиография, компютърна томография, магнитен резонанс или обикновена рентгенова снимка. Използва се и контрастно рентгеново изследване -аортография.

Аортната аневризма е тежко заболяване с голяма смъртност. Установено е, че до 5 години от установяването й преживяват около 50% от пациентите с гръдна аневризма. От една трета до една втора от болните умират от разкъсване на стената. Коремната аневризма е типична за пациенти, които са 70-80-годишни и са мъже. Освен разкъсване като усложнение при тях се получават тромбози (запушване на важни кръвоносни съдове с тромб).

За съжаление нашата страна се нарежда в челните класации по аортни аневризми и техните усложнения. Това се дължи на големия брой нелекувани или неправилно лекувани хора с високо кръвно налягане (артериална хипертония). То подпомага развитието на атеросклерозата, която засяга стената на аортата и я прави твърда и лесно разкъсваща се. Освен тази причина далеч по-малко са случаите, които се дължат на възпалителни заболявания - сифилис, туберкулоза, бактериални и гъбични заболявания. Кистични промени в стената на аортата също могат да доведат до аневризма , както е при синдрома на Марфан. Известна е също безпулсовата болест (болест на Такаясу) като причина за оформяне на аневризма в дъгата на аортата. Установяването на аневризма на аортата изисква постоянен контрол в специализирано лечебно заведение по кардиология и сърдечна хирургия, уточняване на причините и вземане на решение от страна на опитни специалисти за хирургично лечение.