Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Коронарните артерии, които снабдяват с кръв сърдечния мускул, се разклоняват в него на по-малки артерии и артериоли с диаметър под 1 мм. Промените в тяхната структура и функция се наричат микроваскуларни промени.

Най-честата причина за тях е високото кръвно налягане (артериална хипертония), което води до задебеляване (хипертрофия) на сърдечния мускул на лявата камера. Притиснати от него, тези малки съдове получават по-малко кръв, а пространствата около тях се запълват от неразтеглива тъкан (колаген). Самите артериоли също се удебеляват и се втвърдяват- този процес се нарича атеросклероза.

Промените в микроциркулацията на сърцето предизвикват гръдни (стенокардни) болки, умора и задух при движение. Когато на такива хора се направи контрастно изследване на коронарните съдове (коронарография), не се установяват големи стеснения, които да изискват разширяването им с балон или байпас операция.

В практиката за установяване на промените в микроциркулацията се използват индиректни изследвания (ехокардиография, стрес тест със или без сцинтиграфия, коронарография и др.). Те са сложни и трудоемки и се правят в специални лаборатории.

Най-важното в тези случаи е да се определи правилното поведение от кардиолог специалист. Ако се касае за микроваскуларна болест, е необходимо да се лекува преди всичко високото кръвно налягане с лекарства, които намаляват задебеляването на стената на сърдечния мускул и подобряват коронарния резерв. Най-големи доказателства за такова действие има при медикаментите от групата ACE инхибиторите.