Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Това е един от най-честите въпроси в медицинската практика. Той се задава по две причини: първо, защото лекарствата, снижаващи нивото на холестерола, обикновено са скъпи и, второ, проявяват някакви странични ефекти. За съжаление по-малко от 50% от нуждаещите се болни приемат лекарства за понижаване на холестерола, а много по-малък е процентът на правилно лекуващите се.

Всички досега големи проучвания показват, че постоянното приемане на лекарства най-често от групата на статините и понякога фибрати намалява смъртността от сърдечносъдовите заболявания между 22 и 35%. Едновременно с това се намаляват честотата на инфарктите и други инциденти до 44%. Тези проучвания се провеждат не по-малко от 6 до 15 години на проследяване на пациенти.

Това означава, че болни с доказана коронарна болест, прекарали сърдечен инфаркт и претърпели операция или балонна ангиопластика на сърцето, абсолютно задължително трябва да приемат постоянно лекарства за снижаване на холестерола, съобразени с консултациите на кардиолози и липидолози.

Единствено правилното поведение в тези случаи е да се поддържа нивото на холестерола и нископлътностните липопротеини според изискванията на европейската асоциация по кардиология LDL-под100mg/dl. Понякога се налага прекратяване на лечението поради страничните действия на лекарствата. Например повишаване на чернодробните ензими, мускулна слабост, смущение в потентността и др. Но дори и в тези случаи трябва да се консултират непрекъснато със съответните специалисти, които ще потърсят начини чрез смяна на лекарствата и по строга диета или други методи да поддържат необходимото ниво на холестерола и неговите съставки.

По-сложен е въпросът при пациенти, които нямат сърдечни заболявания. При тях се определя индивидуалният риск според причините (наследствени или придобити). Например болни със захарен диабет и повишено кръвно налягане, ако имат дори неголямо повишаване на холестерола,имат нужда от постоянно приемане на медикаменти, които го понижават. Други могат да се проследят в течение на няколко месеца (от 3 до 6), доколкото могат само с диета и здравословен начин на живот да постигнат резултат. Ако има такъв, те могат да разчитат на немедикаментозно лечение.

Понякога приемането на медикаменти може да се окаже временна мярка при пациенти, но това зависи от контролиращия кардиолог и/или липидолог. Разбира се, че проблемът е много по-широк и задълбочен, защото зависи от типа нарушение на липидната обмяна, причината за това, наличието на допълнителни заболявания и други, но всичко това ще бъде отчетено, ако се обърнете за съвет и контрол при опитни специалисти.