Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Хиляди учени по света търсят решение на най-сериозния проблем на съвремието - атеросклерозата. Значението му се определя от високата заболеваемост и смъртност - 47-50% от смъртните случаи. Основни прояви на атеросклерозата са сърдечният инфаркт и мозъчният инсулт. Трудностите в лечението й се дължат на това, че тя е динамичен процес на нарушение на баланса между отлагането на мазнини и възпалителни клетки в кръвоносните съдове и стабилизиращото действие на гладкомускулните клетки.

Големите успехи в лечението се дължат на изясняването на основните причини, които влияят на процеса. Според европейската асоциация по кардиология за човек с фамилна обремененост най-важното е да контролира своя холестерол, кръвното налягане и захарната болест, ако има такава. Тези фактори са генетични, но могат да се влияят от лечение.

Има и фактори, които не се променят. Такива са възрастта над - 60 г., мъжкият пол (той боледува 2 пъти повече) и фамилна обремененост. Важно е да се знае, че дори когато всичко е нормално -холесетеролът е под 5,2 ммол/л, кръвното налягане е под 140/90 и кръвната захар - под 6 ммол/л, фамилно обременените имат 7 пъти по висок риск от инфаркт и инсулт, ако не спазват определен здравословен режим на живот. Пушенето, наситените с мазнини храни, липсата на движение са изключително утежняващи причини за генетично предразположените. Тези фактори може да се коригират само благодарение на волята.

Развитието на генетиката дава възможност да се използва фамилната история, за да се определи рискът при членовете на семействата. Проучване показва, че при смърт в семейството на мъже под 53 г. и жени под 65 г. рискът за членовете му се увеличава 7 пъти. В борбата с атеросклерозата трябва да използвате съветите на кардиолози, невролози, ендокринолози и на медико-генетичната консултация и да се контролирате сами.