Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Атеросклерозата е най-значимият медицински и социален проблем, защото с усложненията си води до най-голяма смъртност и инвалидност. Засяга артериалните кръвоносни съдове в целия организъм. Проявява се като заболяване на различни органи, които се кръвоснабдяват от тях - сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, разслояване на аортата и други.

Атеросклерозата е натрупване на мастни клетки (липиди), кръв, фиброзни елементи, калциеви отлагания в стените на артериите. То предизвиква тяхното стесняване и запушване.

Въпреки че при сегашното развитие на науката познанията за атеросклерозата се увеличиха, все още не са уточнени причините за появата й и механизмът на процеса.

Сега изследванията са достигнали до изучаването на човешките гени и факторите в тях, които са отговорни за атеросклерозата, както и на биологичните процеси в клетките. По тези причини лечението на атеросклерозата като процес не е достатъчно пълноценно.

Водещи фактори за появата й са стресът, неправилното хранене, намалената физическа активност, тютюнопушенето. Безспорно на първо място сред рисковите фактори са повишеният холестерол и дисбалансът на различните видове липиди в организма. Те трябва да се изследват в клинична лаборатория и резултатите да се консултират със специалист за лечение чрез диета.

Втори важен фактор е артериалната хипертония. Честият контрол на кръвното налягане и редовното му лечение под наблюдението на лекаря ще ни предпазят от усложнения.

При тютюнопушенето съдовете пропускат по-леко мазнините в сърдечната стена и засилват спазмите на съдовете, а въглеродният окис от цигарите уврежда повърхностния слой. С възрастта атеросклерозата напредва в развитието си. Като се имат предвид различните посочени заболявания и тяхната наследственост, все по-голяма е ролята и на генетичния фактор.

От казаното дотук можем да определим в няколко изречения здравословния начин на живот:

- движете се при всяка възможност;

- хранете се без животински мазнини и не преяждайте;

- контролирайте холестерола, кръвното налягане и диабета;

- не пушете;

- намалете стреса - прекарвайте повече време сред природата.