Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Въпреки че е доказана вирусна природа на някои тумори, не може да се говори за заразност на рака в общоприетия смисъл.

"Заразна" е болест, при която реален носител, носещ "заразата" - причинителя - вирус или микроб, може да премине от един човек към друг и да го разболее от същото заболяване. Например заразата грип се пренася чрез капчица секрет, излитащ при кихане, и заразява другите, които вдишват този секрет. Такъв механизъм в този му вид при рака не е доказан, затова няма ракови епидемии. Засега няма преки доказателства за случаи на заразяване с рак, въпреки че изследвания в тази насока се провеждат в различни страни.

Вирусна генеза е доказана при лимфома на Бъркит, косматоклетъчната левкемия, при рака на шийката на матката, при неходчкинови лимфоми на фона на СПИН и др. При тези заболявания различни вируси успяват да надхитрят клетката хазяин или да предизвикат изменения на някои от гените й. Но това е валидно само при малка част от всички ракови заболявания - 5-6 от общо над 300 диагнози, и то самите заболявания са твърде редки.

Да се разболееш например от рак на стомаха чрез заразяване от съседа, е толкова невъзможно, както и да се заразиш от него с диабет или хипертония.

Потвърждение за незаразността на рака е и изследването за заболеваемостта сред лекарите онколози. То съответства на средната онкозаболеваемост за съответната група хора и местност.

Все пак много добрата лична и обществена хигиена е важна предпазна мярка за опазване на добро здраве.

Ако е заразно заболяване, би трябвало да има епидемия от рак. Епидемия означава много бързо нарастване броя на случаите на заболяване, а при повечето видове рак не се наблюдава промяна. При някои видове рак (на стомаха например) дори има намаляване на случаите, докато при други (например при рака на гърдата) се наблюдава леко увеличение, което може да бъде отдадено и на по-успешно диагностициране. Би могло да се каже, че всъщност има епидемия в обсъждането на темата и осъзнаването на рака (слава богу!), така че днес хората поне свободно говорят за рака, което донеотдавна бе тема табу.