10°C   София
 

Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Когато при операция на рак на млечната жлеза се окаже, че над 10 лимфни възела са метастатични, се препоръчват 6 курса адювантна химиотерапия - не по-малко. Предполага се, че има по-висок риск както от локален рецидив, така и от по-далечно разпространение на заболяването. Това е особено важно за по-младите пациенти - под 50 г., тъй като при тях ефектът от това лечение е по-изразен.

Интервалът между химиолечението и лъчелечението е средно между 3-4 седмици, т.е. организмът на болния да се е възстановил и лабораторните изследвания на кръв и урина да са нормални.

Една седмица е кратък срок, но ако пациентът се чувства бодър, няма оплаквания и изследванията са нормални, би могло да се започне лъчелечението.

След представяне на информация за рецептори към естроген, прогестерон се решава дали ще се провежда ендокринно лечение.

Изследването за HER-2-new дава информация за биологията на тумора и прогнозата. Отразява се при подбора и на останалата терапия.

При всяко отделно злокачествено заболяване, подходящо за химиотерапия, има утвърдени схеми на лечение, включващи едно или повече лекарства в индивидуализирана за болния доза през определен интервал от време. Интервалът между курсовете най-често е 3 седмици - 21 дни, но има и други варианти. При част от схемите е 28 дни, а при прилагане на нитрозурейни препарати интервалът е от 6 до 8 седмици между отделните курсове.

При част от химиотерапевтиците са регистрирани и дозови режими за ежеседмично прилагане. Този график е препоръчителен и ориентировъчен и се спазва само ако болният е изцяло възстановен от предходния курс, има нормални изследвания и по преценка на лекаря е подходящо да се продължи химиотерапията.

Всеки болен получава информация за вида на схемата и интервала от лекуващия го химиотерапевт и трябва стриктно да го следва.



йкики
08/11/2019 11:14:27

А, информирате ли жените, че трябва след мастектомия да се прави лимфен дренаж, а не да плачат в интернет, че ръцете им се подуват? Че още в болницата започва рехабилитация?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Спокойна и уверена е да кърми Соня Йончева, при това в присъствието на сина си. Оперната прима, която покорява света от грансцените от Москва до Ню Йорк, се отдава на майчинството с желание и кърми новородената си дъщеричка пред погледа на 5-годишния Матео, плод на любовта й с Доминго

Някои от звездите станаха родители, а други - баби и дядовци Тази година бе най-щастливата в живота на много от най-известните българи, след като с тях отборът на звездните родители значително се увеличи. Политици, певци, актьори, журналисти и модели - всички те са под общ знаменател - щастливи, грижовни, може би недоспали

Вокалистът на група D2 Деян Каменов-Дидо и съпругата му Юлия Кулиш очакват първия си наследник. Двойката не издава пола на бебето и засега не са се спрели на име, но това, което издадоха пред Поли Гергушева в COOL..T по bTV е, че Юлия е в петия месец и че очакват бебето да се роди през пролетта. "Аз първо бях много раздвоен

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Туризмът по огнените кратери е хит в цял свят През пролетта на 2010 г. Европа се изправи пред безпрецедентно бедствие. Исландският вулкан Еяфятлайокутл изригна и тоновете пепел, които изхвърли в небето, блокираха седмици наред въздушния трафик над Стария континент, предизвиквайки невъобразим хаос в цял свят

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън планира да отстрани от длъжност министри, да слее министерства и да замени държавни служители с външни експерти, пише в. "Сънди таймс", цитиран от Ройтерс. Според източници на вестника Джонсън може да уволни до една трета от министрите си. Той планира да съсредоточи работата на правителството върху

Едно малко тригодишно момченце стои пред телевизора и изведнъж вижда на него познато лице. Там се появява талантливата актриса Силвия Петкова. “А! Мама! Там мама. Тук мама. Две мами”, възкликва то и ту поглежда към телевизора вкъщи, ту към жената до себе си. Това е 3-годишният син на Силвия, който вече нееднократно я е виждал на екрана