Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Когато при операция на рак на млечната жлеза се окаже, че над 10 лимфни възела са метастатични, се препоръчват 6 курса адювантна химиотерапия - не по-малко. Предполага се, че има по-висок риск както от локален рецидив, така и от по-далечно разпространение на заболяването. Това е особено важно за по-младите пациенти - под 50 г., тъй като при тях ефектът от това лечение е по-изразен.

Интервалът между химиолечението и лъчелечението е средно между 3-4 седмици, т.е. организмът на болния да се е възстановил и лабораторните изследвания на кръв и урина да са нормални.

Една седмица е кратък срок, но ако пациентът се чувства бодър, няма оплаквания и изследванията са нормални, би могло да се започне лъчелечението.

След представяне на информация за рецептори към естроген, прогестерон се решава дали ще се провежда ендокринно лечение.

Изследването за HER-2-new дава информация за биологията на тумора и прогнозата. Отразява се при подбора и на останалата терапия.

При всяко отделно злокачествено заболяване, подходящо за химиотерапия, има утвърдени схеми на лечение, включващи едно или повече лекарства в индивидуализирана за болния доза през определен интервал от време. Интервалът между курсовете най-често е 3 седмици - 21 дни, но има и други варианти. При част от схемите е 28 дни, а при прилагане на нитрозурейни препарати интервалът е от 6 до 8 седмици между отделните курсове.

При част от химиотерапевтиците са регистрирани и дозови режими за ежеседмично прилагане. Този график е препоръчителен и ориентировъчен и се спазва само ако болният е изцяло възстановен от предходния курс, има нормални изследвания и по преценка на лекаря е подходящо да се продължи химиотерапията.

Всеки болен получава информация за вида на схемата и интервала от лекуващия го химиотерапевт и трябва стриктно да го следва.йкики
08/11/2019 11:14:27

А, информирате ли жените, че трябва след мастектомия да се прави лимфен дренаж, а не да плачат в интернет, че ръцете им се подуват? Че още в болницата започва рехабилитация?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

На оживените дебати в парламента между новозеландските депутати за цените на горивата тази седмица председателят Тревър Малард призова към ред, докато хранеше с биберон бебето Тутанекай. Навършилият шест седмици син на депутатката лейбъристка Тамати Кофи и съпруга й е роден от сурогатна майка миналия месец.

Здравословното хранене, редовните тренировки и пиенето на много вода са полезни за вас, независимо дали сте бременна, или не. Има няколко навика, които си струва да развиете през тези 9 месеца, за да се появи на бял свят едно здраво детенце. Плувайте Колкото повече расте коремът ви, толкова по-трудно ще ви бъде да тренирате.

Носих те в своето тяло девет месеца. Вечер спяхме заедно и те усещах под гърдите си. Ти беше там и помръдваше лекичко, за да ми напомниш, че още едно сърчице тупти в мен. Очаквах те с трепетно вълнение. Чаках момента, в който ще целувам мънички ръчички и крачета. Понякога плачех, защото се страхувах дали ще се справя в това да бъдa добра майка.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премахване на маточната шийка заедно с тумора в ранна бременност и серклаж за износване на плода се прави за първи път в България След няколко месеца - преждевременно, но с пораснал плод, са направени две операции - секцио и отстраняване на матката с лимфна дисекция Млада бременна жена и първото ѝ бебе бяха спасени навръх Голяма Богородица

Съкратеното следствие не трябва да се премахва, тъй като заради него съдебният процес приключва по-бързо, е позицията пък на бившия висш прокурор и настоящ член на ВСС Даниела Машева Разумно е съкратеното съдебно следствие да отпадне при особено тежките случаи, заяви вчера зам. правосъдният министър проф

ЦСКА изпрати писмо до спортния министър Красен Кралев: "ПФК ЦСКА София ЕАД иска да изрази своето безпокойство и да Ви сезира за някои процеси, касаещи бъдещите ни планове да притежаваме нов и модерен стадион. Клубът ни е на мнение, че съоръжението в този си настоящ вид не може да продължава да функционира