Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Липомите са доброкачествени тумори на мастната съединителна тъкан. Могат да бъдат единични или множествени.

Среща се и генерализирана липоматоза, която не е чак доброкачествен тумор, а разрастване, хиперплазия на мастни клетки в отделни зони.

Разграничаването е трудно дори за опитен патолог, изискват се и клинични данни, за да се определи диагнозата.

Рискови фактори са затлъстяването, нарушения в обмяната на веществата, някои генетични особености - например при болестта на Реклингхаузен се среща множествена липоматоза по цялото тяло, и др.

Разположени са най-често в подкожието, но може да се срещнат и във всеки орган, дори и в централната нервна система. По-особен вариант е липом, разположен ретроперитонеално - от вътрешната страна на гърба в корема, който може да се появи още в детска възраст, бавно да нараства и да достигне до големи размери. След отстраняването може да рецидивира.

Друга по-особена форма е инфилтративният липом, който няма капсула, разположен е в бедрената мускулатура и я обхваща постепенно.

Липомите изключително рядко малигнизират, т.е. стават злокачествени тумори. Лечението е комплексно и включва оперативно отстраняване по преценка на лекаря и при съгласие на пациента. Необходима е и нискокалорийна диета, а при наличие на други нарушения на обмяната на веществата - контролирането им със съответно лечение.