Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Това е злокачествено заболяване, засягащо възрастта между 5 и 25 г. с пик 14,5 г. Честотата му е 2% от всички злокачествени заболявания сред подрастващите. Най-често атакува костите, но има и 2 атипични форми - извънкостна и периферен невроектодермален тумор (ПНЕТ).

Наблюдавана е хромозомна транслокация на определено място в туморни клетки от саркома на Юинг и при периферния невроектодермален тумор (ПНЕТ) и това сходство подсказва общ генетичен механизъм в онкогенеза на двата тумора. Туморът произхожда от мезенхималните клетки на костномозъчната тъкан и/или от невроектодермата. Не се приема като класически костен тумор, не натрупва костно вещество, понякога се развива извън костите.

Различават се локализирано заболяване при разпространение под 8 см и разпространено - при над 8 см инвазия или наличие на далечни метастази.

Засягат се диафизите на костта и предимно тазови кости, кости на долните крайници, ребра, череп, прешлени. Като цяло в 30% до 50% се атакуват плоските кости. Оплакванията са от локализирана в тумора болка, оток, зачервяване, нарушена функция, траещи с месеци. Може да се обърка диагнозата с остеомиелит. Към момента на първоначалната диагноза изявени белодробни метастази има при 20% от пациентите и при 50% има начални микрометастази. При 20% от пациентите се наблюдават метастази в костите или в костния мозък, а при 10% метастазират по лимфен път. При напреднало заболяване се наблюдават метастази в главен мозък и в меките тъкани. При ПНЕТ в 44% се атакува белият дроб.

Диагнозата се поставя чрез рентгенография на засегнатата кост, КАТ (скенер) или ядрено-магнитен резонанс. Трябва да се изследват LDH, HCE, да се направи снимка на белите дробове, да се вземе биопсия за хистология. Лечението е комплексно. Включва химио-лъчетерапия, последващо оперативно лечение и следоперативна химиотерапия. При наличие на далечни метастази - само полихимиотерапия. Необходимо е добро сътрудничество между съответните специалисти.

Прогнозата е в зависимост от разпространеността и първичната локализация на тумора. 3-годишна преживяемост се постига при 50% от случаите. Прогнозата е по-неблагоприятна при обхващане на меките тъкани, при далечни метастази и при високи нива на ензима LDH (лактат дехидрогеназа).