Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Злокачествените тумори на слюнчените жлези са около 0,3% от всички злокачествени заболявания в страната и засягат почти еднакво двата пола. Най-често туморът се локализира в паротидната жлеза (около 60%), малките слюнчени жлези в устната кухина (около 30%), като повече от половината от тях са на небцето, подчелюстната слюнчена жлеза (около 10%) и подезичната жлеза (около 1%).

Характерно за тези злокачествени тумори е, че с намаление на обема на жлезата нараства техният относителен дял. Най-честият доброкачествен тумор на паротидната жлеза, който се развива, но по-рядко и в другите слюнчени жлези, е плеоморфният аденом или т.нар. смесен тумор. Той се отличава с висок процент на локални рецидиви при неадекватно оперативно отстраняване и с честа злокачествена трансформация и преминаването му от групата на доброкачествените в групата на злокачествените (карцином в плеоморфен аденом или малигнизирал смесен тумор). Точното определяне на степента на злокачественост в тази туморна група е много трудно и от голямо значение за терапевтичното поведение. Лечебната тактика се извършва от екип специалисти, състоящ се от лицевочелюстен хирург, оториноларинголог или онкохирург, радиолог, химиотерапевт и патологоанатом.

Туморите на слюнчените жлези се отличават с голямо разнообразие и според Международната класификация на болестите от 1975 г. към тях влизат следните анатомични структури: главните слюнчени жлези - паротидна, подчелюстна и подезична, и малките слюнчени жлези на небцето, бузата, пода на устната кухина, устните, езика, носа и околоносните кухини (които се класифицират топографски според локализацията им).

Морфологичният строеж на туморите на слюнчените жлези включва:

Епителни тумори

Неепителни тумори

Най-често в слюнчените жлези се срещат епителните тумори (около 90%). Неепителните са редки (10%), като 2/3 от тях са доброкачествени. Клинично те имитират първичните епителни тумори.

Метастазите при злокачествените епителни тумори на слюнчените жлези настъпват в дълбоките и повърхностни лимфни възли на шията (при около 15%-20% от болните). Далечните метастази се откриват преди всичко в белите дробове и в костите.

Диагнозата се поставя на основа на:

клинично изследване;

рентгеново изследване в зоната на засегнатата жлеза и лицевия скелет.

Окончателната диагноза се поставя въз основа на биопсичното изследване, което при тези тумори има следните особености:

при паротидната жлеза, поради специфичните анатомични особености и тясната връзка с лицевия нерв се предпочита интраоперативна биопсия, която се извършва в хода на пародектомията;

на нивото на другите слюнчени жлези при клинични данни за злокачественост се предпочита предоперативна биопсия, тънкоиглената биопсия има малка стойност.

Водещо е оперативното лечение.

Комбинирането на оперативното лечение с лъчелечение при рак на подчелюстната жлеза в Т3 и Т4 стадий е метод на избор и повишава с около 15% лечебните резултати.

Поради риска от рецидиви и метастазиране болните трябва да се проследяват.