Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Туморите на костите са доброкачествени или злокачествени. Вторите биват първични и вторични - с метастази.

Костните и мекотъканните тумори са най-честата причина за смърт в детската и юношеската възраст. Вероятността дете или юноша да развие такъв тумор преди 20-ата си година е 1:333. Смята се, че на 10 тумора 1 е злокачествен. Сред тях 11% се падат на костните и мекотъканните саркоми.

Първичните у нас са 0,3% от всички злокачествени образувания. Годишно се регистрират 80 случая с фактическа заболеваемост около 1 на 100 000 души.

Според медицинската литература в 50% от случаите костните тумори не се откриват навреме, а усложненията след извършена в неспециализирани заведения биопсия са 5 пъти повече. Причината е в липсата на онкологична насоченост и мислене сред личните лекари и другите медици.

Мускулно-скелетните саркоми засягат предимно децата и юношите - възраст, в която туморите са рядкост. Това отчасти е причина да не се мисли за тях при първи симптоми на болестта и в резултат откриването им често да се забавя. За нещастие шансът за излекуване е в пряка зависимост от стадия болестта при откриването й. Ранното откриване спасява не само живота, но и дава шанс да се запази крайникът. Затова е важно лекарят да има заострено внимание към костните тумори особено при постоянни или необичайни симптоми на мускулно-скелетната система.

Клинично се изявява с болка, твърда подутина и затопляне, има и зачервяване, по-бързо утаяване на еритроцитите (ускорена утайка), алкална фосфатаза, ЛДХ и други ензими.

Трябва да се мине на рентген, томограф (скенер) и/или ядрено-магнитен резонанс. За категоричното доказване се прави биопсия. В зависимост от стадия се започва с предоперативна химиотерапия или оперативно лечение.

Туморният обем и ефектът от началната химиотерапия са двата най-важни прогностични фактора. При болни само с операция 5-годишната преживяемост е 14%. При оперативно плюс химиолечение 7-годишна безрецидивна преживяемост имат 73% от болните.

В костите има и вторични поражения. Има и разсейки в гърдата, простатата, белия дроб, храносмилането, щитовидната жлеза, меланом и др. Лекуват се с бифосфонати, лъчетерапия и терапия на основния раков процес.