Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Туморите на устната кухина, главата и шията са сред честите злокачествени заболявания. В около 90% от случаите става въпрос за плоскоклетъчен рак. Най-често се обхваща устната кухина, но и фаринксът, ларинксът и хипофаринксът.

При около 34% се открива диагнозата навреме, при 46% вече има регионални метастатични лимфни възли, а при 10% и далечни метастази.

Рисковите фактори са тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. Прекаляването с алкохол увеличава риска от 2 до 6 пъти, а тютюнопушенето от 5 до 25 пъти в зависимост от пола, расата и количеството изпушени цигари. Когато двата фактора действат едновременно, рискът се увеличава 15-40 пъти.

Постоянното приемане на други силно дразнещи термично, химично или механично вещества може да доведе до хронична травма и увреждане на структурите в главата и шията и трябва да бъдат избягвани.

Вирусът на Епщайн-Бар е причина за недиференцирания назофарингеален рак, а човешкият папиломен вирус - за рака на устната кухина.

Най-важната препоръка за предпазване от рака на главата и шията е спиране на тютюнопушенето и на злоупотребата с алкохол.

Ракът на устната кухина се появява като чувство за чуждо тяло или "бучка" в тази зона, а може и като трудно зарастваща афта. Въпреки типичните "ранни симптоми" много болни търсят помощ от лекаря в напреднал стадий поради това, че предразполагащите фактори - тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и лоша хигиена на устната кухина, довеждат до изявена неспособност да усещат болка. Болните обикновено са от по-ниските социални слоеве. Допуска се участие на някои вируси като причина за рака.

Диагнозата се поставя след преглед и специфични изследвания.

Обикновено този тумор има предимно локално разпространение към съдове, нерви, кости, лимфни възли. Далечните метастази са редки.

Лечението е комплексно, включва оперативно, лъчево и химиолечение и зависи от стадия на заболяването, големината и локализацията на първичния тумор. При ранните стадии - I и II, се препоръчва оперативно радикално лечение - при невъзможност лъчелечение. При по-напредналите стадии - III и IV, след оперативното лечение се прилага лъчелечение.

При болни, при които не може да се проведе оперативно лечение, се провеждат лъчелечение и химиотерапия.

Ако болният продължи да пуши и да злоупотребява с алкохол по време и след лъчелечението, страничните нежелани ефекти са по-силни, а ефектът от лечението е по-слаб, преживяемостта е по-кратка.

Проследяването през първите 3 години трябва да е често - на 1-2 месеца.

Устната левкоплакия е често срещана, предизвиква промяна в лигавицата на устата и може да се изроди злокачествено.