13°C   София
 

Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Ракът на тестисите е рядък (около 12%), но е сред най-честите злокачествени заболявания на младите мъже на възраст между 20 и 35 г. Над 40 години е много рядък.

Рисков фактор е крипторхизъм (неслизане на тестиса от корема в тестикуларната торбичка). Тогава има опасност както за неслезлия тестис, така и за срещуположния нормално слязъл в торбичката тестис.

Друго условие е рак в другия тестис.

Носителството на HIV и синдромът на Клайнфелтър също са рискови фактори.

Клинично може да има оток или неболезнена бучка в тестиса, усещане за тежест, болка или втвърдяване. При напреднало заболяване може да има коремна болка, загуба на тегло, гинекомастия (увеличаване на млечните жлези), смущение при уриниране, задух, кръвохрак, главоболие или костни болки.

При диагностицирането всяка съмнителна туморна маса трябва да бъде изследвана, за да се изключи тестикуларен рак. Тъй като този рак може в 85%-90% да бъде излекуван, е от изключителна важност правилно да бъде определен хистологичният вид на тумора и стадият на заболяването, които имат голямо прогностично и терапевтично значение.

Тестикуларните тумори са две големи групи: семиномни (с по-добра прогноза) и несеминомни.

Това са едни от най-чувствителните тумори на лечение в онкологията. Само при правилна комплексна терапия може да се постигне в над 90% излекуване на болните.

Лечението започва с радикална операция в зависимост от стадия и вида на тумора и се последва от лъче- или химиолечение.

Химиотерапията проявява известна токсичност по отношение на плодовитостта. Около 25% от пациентите имат олигоспермия или нарушения в спермата още преди лечението. Почти всички пациенти са олигоспермични по време на химиотерапията. За щастие много пациенти възстановяват продукцията на сперма след завършване на лечението и излекувани могат да създават поколение. Препоръчва се да се изчака 3-4 години след края на химиотерапията за планиране на деца. За радост децата на лекуваните пациенти нямат повишен риск от вродени малформации.

Преди провеждането на химиотерапия при несеминомните тумори и при част от семиномните се препоръчва да се съхрани сперма в течен азот за евентуално ин витро оплождане, ако се наложи.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Мил кадър с всички дами в живота си показват Мариана Попова и половинката й Веселин Плачков. На снимката артистът е с трите им дъщери Екатерина, Андреа и Мария-Магдалена. "Днес Кати на 1 годинка и 2 месеца! Да са ни здрави и усмихнати дечицата!", пише певицата. На снимката е дъщерята на Мариана от предишната й връзка,

Раждането е наистина голямо събитие, водещо след себе си много промени от всякакво естество. Включително и такива за вашето тяло. То се е подготвяло в продължение на девет месеца за момента, в който да има способността да даде живот. Съвсем нормално е след това да му отнеме време, в което да може да се върне в предишния си вид.

Не е нищо необичайно за едно малко дете да минава през периоди на дни, дори седмици, в които да предпочита само 1-2 вида храна. Разбира се, това е много притеснително за всеки един родител. Вероятно през главата ви ще минат куп въпроси - нормално ли е, опасно ли е да се лишава от разнообразни хранителни вещества, както и докога ще продължи.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отличниците в аграрния сектор получиха своите железни петли Климатичните промени и предизвикателството пред земеделието бяха необявените акценти на наградите “Агробизнесмен 2019”. Министър Десислава Танева говори детайлно преди церемонията за новата Обща селскостопанска политика на Евосъюза и как тя ще се отрази на България

Неприятно определение за голяма част от българските треньори даде един от емблематичните представители на професията у нас Стойчо Младенов. Причината за думите на легендата на ЦСКА са отношението към неговите колеги от страна на клубните ръководители и тяхното примирение с факта, че по всяко едно време без последствия може да бъдат отстранени

За осми път за приза се конкурираха компании с български капитал и мениджмънт 4 компании станаха победители в 8-ите поред награди на Fibank за най-добра българска фирма. Призовете бяха обявени в сряда на изискана церемония в София. Над 300 фирми от различни сфери са участвали в класацията. Всички са с български капитал и мениджмънт и представят