25°C   София
 

Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Кистите в млечните жлези се срещат в около 7% от жените, най-често във възрастта между 35 и 50 години.

Те са хормонално зависими и оплакванията са свързани в някои случаи доста отчетливо с менструалния цикъл. Най-вероятно се дължат на запушване на жлезните канали от разрастване на епитела вътре в канала или от фиброзна тъкан около канала, която го притиска и затваря. Някои от малките кисти могат да имат лобуларен произход. При разглеждане под микроскоп покривният епител на тези жлезни каналчета е с променена форма, структура, може да секретира - процес на апокринноклетъчна метаплазия.

Клинично могат да протичат без симптоматика или да се опипва формация с циклично променящи се размери, достигаща максимална големина предменструално, когато може да бъде болезнена.

Еволюцията на заболяването е разнопосочна - кистите може спонтанно да регресират и да изчезнат, може да останат продължително време без промяна или пък може да нарастват по-бавно или по-бързо и/или да се увеличат по брой.

Различават се микрокисти - под 3 мм, и макрокисти. Могат да бъдат единични или множествени, едно- или многокамерни. Най-чести са около менопаузата. Поведението при опипващите се кисти започва с клиничен преглед, ехомамография или мамография с вземане на тънкоиглена аспирация (източване) с последваща пневмокистография и цитологично изследване на аспирираната (източената) течност. Ако кистата изчезне и няма мамографски данни за рак и туморни клетки в изследваната течност, лечението спира дотук и се провеждат само периодични контролни прегледи. При кръвенисто съдържание на кистата или наличие на папиларни разраствания в стената на кистата, доказани мамографски, както и при рецидивиращи хронични кисти със задебелени фиброзни стени, се извършва биопсия. Тя включва изрязване на кистата и последващо хистологично изследване, след което комплексно лечение.

Малките по размер кисти са с по-благоприятна прогноза и нямат повишен риск от дегенерация, но при големите, с многогодишна давност кисти - при 0,3 до 1,4% от всички случаи, може да се развие интракистичен рак на млечната жлеза.В повечето случаи се доказва дуктален карцином, папиларен вариант, който да бъде карцином in situ (неинвазивен) или вече да инвазира съседните структури.

Лечебната тактика при жените с интракистичен рак следва стратегията за комплексно лечение според стадия.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Димитър Павлов не можа да уреди сина си в държавна детска градина. Известният радио- и тв водещ подал документи в две ясли, но момченцето му не било прието. Сега за детето се грижи съседка на Павлов. "Жената много добре се разбира с Никола. Освен него тя гледа и внуците си и всички заедно се забавляват", доволен е Митко.

Може да звучи невероятно, но като майки жените често биват разделяни на 3 типа в зависимост от размера, който носят – слаби, нормални и с надномерно тегло. Сигурно ще се запитате кой ги разделя? Просто – самите жени, както и медиите, социалните мрежи, налагането на определен тип, по който една дама „трябва“ да изглежда след раждането

"Днес е международният ден на момичето! Добре, аз имам две големи момичета вкъщи.Поздравявам ви, момичета от целия сват, и да правите вашите бащи щастливи. А на всички нас, бащите на момичета - да правим всичко възможно за тях, защото всички знаем колко специална е тази връзка." Това написа Димитър Бербатов в профила си във Фейсбук и придружи

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Слабо земетресение е регистрирано край Ихтиман тази нощ. То е станало в 2.27 часа, съобщават от геофизичния институт към БАН, цитирани от NOVA. Земният трус е с магнитуд 2,8 по Рихтер. А дълбочината му е 16 километра. Епицентърът му е между селата Костадиново и

Жертвите на стрелбата в жилищна сграда в Чикаго станаха пет, след като ранена при стрелбата жена почина вчера от раните си, предаде Асошиейтед прес. Шестдесет и седем годишен мъж влязъл в събота вечерта в апартамента на съседите си и застрелял четирима души, които вечеряли. Според полицията стрелецът отишъл и на горния етаж

- Това домакинство оставя огромно богатство за поколенията - Чак през 2032 г. България може да получи такова домакинство - Около 20 млн. лева отидоха за събития - Остават два месеца и половина до приключване на европейската столица на културата в Пловдив. Успешна ли беше тя, г-н Тотев, и какво лично вие видяхте и преживяхте?