27°C   София
 

Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Кистите в млечните жлези се срещат в около 7% от жените, най-често във възрастта между 35 и 50 години.

Те са хормонално зависими и оплакванията са свързани в някои случаи доста отчетливо с менструалния цикъл. Най-вероятно се дължат на запушване на жлезните канали от разрастване на епитела вътре в канала или от фиброзна тъкан около канала, която го притиска и затваря. Някои от малките кисти могат да имат лобуларен произход. При разглеждане под микроскоп покривният епител на тези жлезни каналчета е с променена форма, структура, може да секретира - процес на апокринноклетъчна метаплазия.

Клинично могат да протичат без симптоматика или да се опипва формация с циклично променящи се размери, достигаща максимална големина предменструално, когато може да бъде болезнена.

Еволюцията на заболяването е разнопосочна - кистите може спонтанно да регресират и да изчезнат, може да останат продължително време без промяна или пък може да нарастват по-бавно или по-бързо и/или да се увеличат по брой.

Различават се микрокисти - под 3 мм, и макрокисти. Могат да бъдат единични или множествени, едно- или многокамерни. Най-чести са около менопаузата. Поведението при опипващите се кисти започва с клиничен преглед, ехомамография или мамография с вземане на тънкоиглена аспирация (източване) с последваща пневмокистография и цитологично изследване на аспирираната (източената) течност. Ако кистата изчезне и няма мамографски данни за рак и туморни клетки в изследваната течност, лечението спира дотук и се провеждат само периодични контролни прегледи. При кръвенисто съдържание на кистата или наличие на папиларни разраствания в стената на кистата, доказани мамографски, както и при рецидивиращи хронични кисти със задебелени фиброзни стени, се извършва биопсия. Тя включва изрязване на кистата и последващо хистологично изследване, след което комплексно лечение.

Малките по размер кисти са с по-благоприятна прогноза и нямат повишен риск от дегенерация, но при големите, с многогодишна давност кисти - при 0,3 до 1,4% от всички случаи, може да се развие интракистичен рак на млечната жлеза.В повечето случаи се доказва дуктален карцином, папиларен вариант, който да бъде карцином in situ (неинвазивен) или вече да инвазира съседните структури.

Лечебната тактика при жените с интракистичен рак следва стратегията за комплексно лечение според стадия.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ядките са алерген, затова не е препоръчително да ги включвате в менюто си, докато кърмите. Фъстъци, орехи, бадеми - налага се да ги избягвате за известно време, за да не доведат алергична реакция при детето. Чесън Чесънът е имуностимулатор, но трябва да го избягвате, докато кърмите, защото силният и характерен аромат се предава на кърмата.

Необходими продукти: 3 ч.ч. почистена диня 1/2 ч.ч. вода 1/4 ч.ч. лимонов сок 1 ч.ч. захар 2 с.л. мед Начин на приготвяне: В съд загрейте водата, като добавите към нея захарта, лимоновия сок и меда. След като захарта се разтвори, свалете от котлона и оставете да се охлади. Почистената диня смелете в блендер и след това добавете към захарния сироп.

Да планирате следващия ден от предната вечер е нещото, което ще ви донесе неподозирано големи разултати. По този начин ще намалите стреса, защото всичко ще бъде организирано и подредено по график.  Закусвайте сутрин и не пипайте телефона си през първия един час след събуждане, за да дадете време на мозъка си да превключи в режим за работа.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фермерски пазари, на които производители предлагат храни от животински произход, се спират. Кашкавал, кайма, месо, сирене и т.н. ще може да се купуват само от магазини. Това са нови мерки, които се предприемат за ограничаване на африканската чума по свинете. Вирусът се предава лесно - чрез опаковки, оборудване, дрехи и други.

Обискираха офиси на инженеринговата компания “Балкантел” ООД, която има договори за милиони с Министерството на отбраната и други държавни институции Специализираната прокуратура обискира офисите на фирма “Балкантел” в четвъртък заради корупция. Според съобщението на държавното обвинение се разследва престъпен сговор по повод на доставка на

Лимузини “Ауди А8” карат хората на Марешки  Разследван за данъци от ГЕРБ с нови 200 дка земя и близо 1 млн. спестявания Нова лодка Cranchi за 40 хил. лв. си е закупил бившият вънтрешен министър (1997 – 1999 г.) и съпруг на соцдепутатката и актриса Нона Йотова - Богомил Бонев. Но пък е продал същия модел за 100 хил. лв.