Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Улцерозният колит е хронично рецидивиращо възпаление на чревната лигавица с все още неясна етиология, протичащо с етапи на обостряне и ремисии. В основата му стоят дефекти в имунния отговор към обичайни и необичайни агенти от външната и вътрешната среда.

В лечението на улцерозния колит заемат място различни медикаменти, подходящи за отделните етапи на възпалителния отговор. Такива са препаратите от салазопириновата група, кортикостероидите, имунносупресори до медикаменти, участващи в интимните механизми на антигенното и имунното представяне.

Ролята на антисептиците и чревните антибиотици е оправдана при наслагване на бактериална инфекция, провокираща имунния възпалителен отговор.

Хранителните добавки са естествени продукти, по-често от растителен произход. Въздействието им върху организма е в различни направления - върху имунната система, кръвообращението, обмяната на веществата, хормоналното съзряване и жлезите с вътрешна и външна секреция. Те съдържат витамини и микроелементи, повлияващи съня, нервната система, лигавиците, кожата, а също и стомашно-чревната моторика.

Смята се, че добавки, които съдържат извлек от грейпфрут, имат противовъзпалително и противоалергично действие и намаляват гнилостните процеси в чревния лумен. Унищожават най-разпространените чревни бактерии - патогенни гъбички и паразити. Имат също изчистващо токсините и свободните радикали въздействие. Твърди се, че съставките на грейпфрута са антиоксидант, намаляват раковите мутации в клетките, подпомагат лечението с основните противовъзпалителни средства на улцерозния колит. Приемането на добавки обаче не отменя основната терапия и спазването на хигиенно диетичен режим.

На пазара има и други хранителни добавки, повлияващи храносмилателната система. Могат да бъдат на основата на млечнокиселите бактерии, на зеления или на черния чай, корени от женшен, циперус, астрогал и други. Последните подобряват функциите на жлъчната система. Добавките с розмарин възстановяват функциите на черния дроб след възпаления или алкохолни интоксикации. Добавките с алое благоприятстват храносмилането, като захващат агресивния пепсин, когато няма храна в стомаха, и го освобождават, когато влезе храна в стомаха. Имат леко слабително действие при запек, помагат при стомашна и дуоденална язва. Съдържащите фибри намаляват апетита, нормализират теглото, регулират функциите на червата и перисталтиката.

Някои добавки извличат от храната необходимите за съединителната тъкан съставки и така укрепват опорно-двигателния апарат, тонизират кухите коремни органи на функциониращата храносмилателна система (хранопровод, стомах, черва).

Някои билкови продукти намаляват риска от образуване на камъни в жлъчния мехур, намаляват спазмите и болките в жлъчните пътища.

Много лечебни треви със запичащ ефект са включени в капсули.

Екстракти се използват като подпомагащи и при лечение на хемороиди.

Но при всички заболявания на стомашно-чревния тракт лекуващият ви гастроентеролог трябва да контролира желаното от вас билколечение, за да не се получават усложнения и хронифициране на страданията. Както и да се помни, че хранителните добавки не са лекарство.