Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Операциите при рак на дебелото черво могат да целят пълно отстраняване на тумора с последваща химио- или лъчетерапия или да бъдат палиативни - за удължаване живота на пациента (при напреднал процес).

Хирургическата намеса може да има различен мащаб и зависи от локализацията на рака. При операция се разрязват много нервни влакна, възли, зони, богати на нервни окончания. Тъй като дебелото черво се захваща за задната коремна стена, болките могат да се излъчват към кръста.

Задължително е при прегледа да се изключи новопоявил се тумор (рецидив), който довежда до смущения в движението на червата. При операцията може да се създаде имплантационна метастаза, която впоследствие да притиска нервни окончания. Такава може да има и в съседен лимфен възел.

След коремна операция често се появяват сраствания. Те заедно с фиброза и лошо оросяване на червата могат да се явят и след лъчетерапия. Лошото кръвоснабдяване на червата причинява болка и може да доведе до чревен инфаркт.

Най-често обаче болките в този период се явяват при диетични грешки - трудносмилаеми храни (грозде, череши). Все още чревният апарат не се е нагодил да натоварва перисталтиката си, шевовете могат да са стеснени или да има спастични участъци. Понякога се получават засуквания или следоперативни хернии. При всички положения е необходима консултация със специалист или опериралия ви хирург, за да се прецени необходимостта от допълнителни изследвания.