Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Холецистопанкреатит е възпаление на задстомашната жлеза, което се причинява (и е последица) от възпалителни заболявания на жлъчния мехур. Бива остър и хроничен, понякога двата вида преливат един към друг. Могат да се наблюдават и изолирани възпалителни процеси на тези органи без въвличането на другия.

Жлъчният мехур и жлъчната система са свързани със задстомашната жлеза (през нея преминава дори част от общия жлъчен проток). Най-често холециститите са причинени от камъни в мехура, които водят до промени в неговата структура, физиологията на стената му и нейните функции. Смущенията в оттока на жлъчката водят до затруднение в панкреатичния отток и задръжка на секрет в жлезата, а оттам и до нейното възпаление.

Недоизлекуваното остро възпаление на жлъчния мехур и задстомашната жлеза може да стане хронично. При провокация (грешка в диетата, алкохол, хепатит и др.) хроничният холецистопанкреатит може да се обостри. Изявява се с остра болка в горния етаж на корема с разпространение в дясното и лявото подребрие и към гърба, гадене, позиви за повръщане, подуване на корема, петна по кожата и други симптоми. Лечението се състои на първо място в отстраняване на причината (жлъчния мехур) и дренаж на жлъчното и панкреатично съдържимо. На втори план е лечението с антибиотици, вливания, спазмолитици. Разбира се, всеки пациент е индивидуален и подходът към него и лечението му също трябва да са такива.