Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Гръдната болка е симптом на множество заболявания и функционални състояния, като произхожда от различни органи. Те могат да са разположени в гръдния кош: болка при сърдечен инфаркт, при белодробен емболизъм (запушване на голям съд в белия дроб от тромб), при разслояване на аортата, при плевро-пневмония и много др. Болките могат да произхождат от междуребрените нерви или куполите на диафрагмата.

Често пъти при възпалителни заболявания на стомаха, хранопровода или при рефлукс (връщане) на стомашно съдържимо към хранопровода (т.нар. гастроезофагеална рефлуксна болест) се явява болка или парене под лъжичката, които често се преместват към гърдите. За тези болки допринасят язвички по лигавицата на хранопровода, спазми на самия хранопровод или сфинктера, който го разделя от стомаха. Понякога това се комбинира и с херния: част от стомашната кухина се приплъзва към гръдния кош през нормални или изкуствено създадени отвърстия на диафрагмата (мускулното платно, разграничаващо коремната от гръдната кухина).

За херниирането на стомаха към гърдите са виновни: 1) бурната обратна перисталтика от стомаха към хранопровода; 2) слабите мускулно-сухожилни връзки на диафрагмата; 3) бързото напълняване; 4) късното вечеряне - лягането с пълен корем; 5) преяждането - особено вечер; 6) недобро сдъвкване на храната; 7) прекалена употреба на пикантни храни или газирани напитки; 8) вдигането на тежести; 9) хроничният запек и мн. др.

Често пъти херниирането на стомашна част или само на въздух към хранопровода може да притиска сърдечния мускул. Това дразнене може и да се реализира само по междуорганните нервни окончания - явява се сърдечна болка (стенокардия) по причини от стомаха и се нарича синдром на Рьомпел. При него сърцето е здраво и трябва да се лекува стомахът, хранопроводът и техните функционални взаимоотношения. Въпреки всичко при гръдна болка трябва първо да се изключат спешните и животозастрашаващи състояния, да се направят ЕКГ, тропонинов тест, лабораторни изследвания и рентгенография и чак след това се пристъпва към изследване на коремните органи.