Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Полипите са доброкачествени тумори на лигавицата на стомаха или червата. Произхождат от епителни или мезенхимни клетки, нямат агресивен растеж и не метастазират. При ендоскопия стомашни полипи се откриват при 4-5% от хората. Могат да са единични или множествени (дифузна полипоза), да са разположени на предната или задната стомашна стена или на друг участък. Понякога висят на тънко краче, на широко пънче или нямат формирана шийка. Повърхността може да е гладка, лъскава или неравна, разранена, с налепи и съмнително кървене.

Каква да е терапията, зависи от хистологичната картина след ендоскопска биопсия. Най-чести са хиперпластичните (80-90%) и аденоматозните полипи. По правило са доброкачествени. Ако са на краче, са удобни за ендоскопско отстраняване, а тези на широка основа се наблюдават.

Аденоматозните полипи се смятат за преканцероза (предраково състояние) и подлежат на ендоскопско премахване с електричество или лазер.

Злокачествените образувания на стомаха се оперират, а периодичният контрол се извършва ендоскопски. С операция се премахват и дълбоко растящите мезенхимни полипи.