Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Дивертикулите са торбовидни разширения, изхождащи от стената на някой кух коремен орган. Стомашните са най-редки (под 0,5%), а дуоденалните са до 5-6%. По своя произход са вродени - вследствие слабост на съединителната тъкан (по-рядко), и придобити - в резултат на придърпване от сраствания със съседни органи.

Вродените (пулсионни) дивертикули възникват там, където мускулният слой на стената е генетично дефектен и има повишено налягане в червото. Стената им включва трите слоя (лигавица, мускулен слой и сероза) и затова ги наричат още истински. Стомашните се срещат субкардиално - високо, а дуоденалните са в близост до жлъчкооттичащата папила.

Клиниката се определя от това къде са локализирани дивертикулите, размера им, големината на отвора им, има ли задържана в тях храна или вторично възпаление - дивертикулит. При задържана храна в дивертикулите се явява тежест в епигастриума (под лъжичката), оригвания, застоял лош дъх, гадене и повръщане.

Оплакванията рязко се усилват при дивертикулит - силна болка, температура, ускорена утайка (картина на локален перитонит). Ако дивертикулитът е близо до жлъчната папила, се развиват условия за жлъчкозадържане (холестаза) - жълтеница, възпаление на жлъчните пътища и т.н. Ако в дивертикула се развие язва или ерозия, картината се усложнява с кръвоизлив или болки.

Диагностицирането става чрез рентгено-контрастно изследване или ендоскопия.

За лечението при неусложнените случаи е достатъчно диетично хранене с течно-кашава и недразнеща храна, чайове - лайка, липа, и медикаменти, усилващи моториката, растителна храна, активираща перисталтиката - за ефективно изпразване на дивертикулите.

Само в най-тежки случаи се прибягва до оперативно лечение, защото прибързаната операция води до рецидиви и крие риск. При малки и самоизпразващи се от хранително съдържимо дивертикули прогнозата е добра, протичането на клиничните изяви е безсимптомно и те представляват само козметичен дефект.