Отговаря, д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Три хранения на ден са нормалният биоритъм, при който храносмилателната система действа добре: синхронно се отварят хранопроводният и стомашният сфинктер, адекватна е перисталтиката, провеждаща храната от устата през хранопровода, стомаха, дванайсетопръстника, тънките и дебелите черва. За правилното функциониране на тази система се включват различни невро-вегетативни и хормонално-ензимни механизми.

При появата на гръдна болка първата задача е да изключим сърдечен момент, причини от страна на аортата като дисекация (разслояване на стената на аортата). Това става чрез ЕКГ, ензимни проби на кръвта и рентгенови и ехографски изследвания. Ако болката е ясно свързана с храненето и се повтаря, се мисли за причини от кухите коремни органи, разположени в горната част на гастро-интестиналния тракт (хранопровод, кардиа, стомах, дуоденум). Чисти гръдни болки се явяват при спазъм на хранопровода, които могат да са чисто неврогенни. При приплъзване на горната част от стомаха през диафрагмата част от него преминава в гръдната кухина - или в хранопровода, или близо до него (като обърнат пръст от ръкавица).

Това "чуждо тяло" допира чисто механично хранопровода или сърдечния мускул след нахранване - получава се т.нар. гастро-кардиален симптом на Рьомпел. Той може да имитира стенокардна болка (зад гръдната кост), може да се изяви с прескачане на сърдечния ритъм - екстрасистоли, или ускорен пулс - тахикардия. Обикновено след спадане на храната или оригване херниираната част от стомаха се връща на своето място и оплакванията отзвучават до следващото хранене. Понякога гръдната болка е от самото заклещване на стомаха в отвора на диафрагмата и е от чисто мускулен тип или характеристиката на междуребрена невралгия.

За разграничаване на причините при всеки конкретен случай е необходимо:

Консултации с кардиолог, невролог и гастроентеролог.

Инструментални изследвания, подпомагащи диагнозата - електрокардиограма, ехокардиография, ехография на панкреас и жлъчна система, фиброгастро-дуоденоскопия, рентгено-контрастно изследване на хранопровод - стомах.

Правилно медикаментозно лечение с хигиенно-диетичен режим.