Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Нарколепсията е вид разстройство на съня и бодърстването. Изразява се с пристъпи на повишена сънливост, със заспиване през деня, при определени обстоятелства на скука и еднообразна дейност с липса на достатъчни тонизиращи импулси към главния мозък. Част от болните имат и пристъпи на катаплексия, с намален до липсващ мускулен тонус (до омекване и дори до падане), увисване на главата, на ръцете, изпускане на предмети или дори затруднения в говора, но най-често обратно, при силна емоция - смях, гняв, страх.

При нарколепсията никога няма загуба на съзнание. Тя е с кратка продължителност, от секунди до минути. При някои болни има особено ярки зрителни и слухови халюцинации или т.нар. сънни парализи само при заспиване и събуждане, с невъзможност за движение, говор или дишане за секунди до няколко минути. Това е съпроводено със силен страх и много неприятно чувство на пълна безпомощност и дори смъртна опасност.

Наследственост и фамилност има при 10% от случаите, а при 99% от болните в кръвта се открива наличие на конкретни антигени. При всички случаи са налице разстройства на фазите на нормалния сън и непълноценно участие на ретикуларната формация (тя се намира в ствола на мозъка) поради генетично обусловено нарушено взаимодействие на възбуждащите и потискащите импулси (вследствие на неправилно съотношение на веществата, участващи в тези процеси). Лечението е доста успешно. Не се препоръчва шофиране поради голямата опасност от заспиване и предизвикване на катастрофа.