Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Дистонията е синдром на продължителни, преходни и повтарящи се неволеви контракции в мускули антагонисти. Според начина на обхващането на различните мускули дистониите се подразделят на фокални (само една част от тялото), сегментни (две и повече съседни части), мултифокални (несъседни части), хемидистонии (половината тяло) и генерализирани (цялото тяло). Фокалните дистонии често са начални прояви на последвалите генерализирани дистонии.

Пусков механизъм най-често е друго локално заболяване, травма, употреба на определени лекарства, при интоксикации, при възпалителни и автоимунни заболявания (енцефалити, множествена склероза), психогенни фактори и други. При акционните дистонии, свързани с определена мускулна активност, по-често се засягат горните крайници при хора, извършващи прецизни и повтарящи се движения.

Графоспазъм е двигателно разстройство от групата на фокалните (огнищните) дистонии на крайниците, които се характеризират с преходни или постоянни контракции на мускулите антагонисти, довеждащи до усукване, повтарящи се движения или абнормни пози на пръстите и ръката. В тази група се включват и професионалните дистонии при машинописки, шивачи, часовникари, художници, музиканти (при свирене на пиано, китара), спортисти (при игра на голф, тенис, боулинг).

В хода на развитие на тези прости крампи, обхващащи едно автоматизирано действие, могат да се появят затруднения при извършване и на други, по-сложни действия - писане на ръка или на машина, свирене на различни музикални инструменти, закопчаване на копчета, работа с отвертка и други. Графоспазъмът се проявява със засилено стискане на писалката, свиване или опъване на пръстите, както и усукване на китката. При блефароспазъм са налице неволеви преходни или постоянни двустранно синхронни спазми на мускулите около очите. При тортиколис спастика или цервикалната дистония, постепенно се нарушава позата на главата и рамото поради клонични или тонични контракции на вратната мускулатура. При лицевия хемиспазъм се засягат мускулите на лицето, като обикновено началните прояви са в мускулите около окото и после се разпространяват и към съответната лицева половина. Част от различните видове тикове също могат да са начална проява на фокална дистония.

В някои от случаите се налага временно имобилизиране на засегнатите мускули с ботулинов токсин или чрез коригиращи неврохирургични операции.