Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Прогресивната мултифокална левкоенцефалопатия е вирусно възпаление предимно на бялото вещество на мозъка. То се развива при болни от множествена склероза (МС), подложени на продължително имуносупресивно лечение при някои от експериментите с нови лекарства.

При МС организмът започва да образува антитела спрямо собствената си тъкан. За да се овладее това, се използват различни имуносупресивни медикаменти. Но при потиснат имунитет част от иначе неопасни вируси стават много агресивни и засягат определени части на мозъка.

Началото на прогресивната мултифокална левкоенцефалопатия е много характерно с "необичайна" промяна в поведението на болните, които стават агресивни и се проявяват признаци на деменция (оглупяване), хемипареза (парализиране на половината тяло). Характерна е и промяната в походката, със залитане в една посока, както и появата на хемианопсия (отпадане на половината от зрителното поле).

Диагнозата се уточнява с томография, лумбална пункция и изследване на ликвора за откриване на вируса. Изгледите са лоши.