Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Паметта е уникална система на мозъка и нервната система за кодиране, складиране и възстановяване в съзнанието на информация от предишен опит. Нарушението на паметта, изразяващо се в неспособност за заучаване на нова информация и за припомняне на стари знания, се нарича амнезия - пълна липса на памет, или хипомнезия - частично нарушение на паметовите способности. Липсата на спомен за дадено събитие, най-често вследствие на черепно-мозъчна травма, мозъчен инсулт, интоксикация, припадък, стрес и други причини, се означава като ретроградна амнезия - преди събитието, антероградна - веднага след преживяното събитие, и конградна, когато няма спомен за времето на самото събитие.

С различни тестове се изследват паметовите възможности на индивида по отношение на различните видове памет: краткосрочна, епизодична, семантична, процедуална и др. С прецизно невропсихологично изследване е възможно рано да се установят и най-леките патологични отклонения на паметовите функции. И да се постави точна диагноза, която подкрепена с други съвременни параклинични изследвания на мозъка, да уточни прогнозата при всеки отделен случай и методите и средствата за ефективно лечение. Сега неврологичната наука разполага с широк набор от ефективни лекарствени средства за коригиране и стимулиране на паметта и по този начин за подобряване на качеството на живота и трудоспособността на всеки, епизодично или цялостно, в зависимост от конкретните нужди при съответната диагноза.

Най-честите неврологични болести, водещи до нарушение на паметта и на интелекта у по-възрастните пациенти, са различните видове деменции: дегенеративен тип Алцхаймер или по-честата съдова деменция при хроничната мозъчносъдова недостатъчност, както и при редица дегенеративни, възпалителни, травматични и автоимунни хронични увреждания на мозъка като Паркинсонова болест, множествена склероза и други.

Укрепването и подобряването на паметта е необходимо и у напълно здрави хора, при конкурси, изпити, състезания и други.

Умелото съчетаване на ноотропни, вазоактивни, съдоразширяващи и оптимизиращи качествата на кръвта, както и повлияващи обмяната на веществата медикаменти, могат да подобрят функцията на отделната мозъчна клетка и на мозъка като цяло. Ако до един-два месеца не получите задоволително повлияване, потърсете и второ мнение от по-опитен невролог, особено при по-млади хора.

Най-често разстройства на паметта се получават при невроза, травми, енцефалити, интоксикации, атеросклероза и други причини. При различните амнезии няма спомен за преживяното. Паметта се разстройва при различните видове деменции, като най-напред изчезват най-новите спомени. С прецизно невропсихологично изследване е възможно рано да се установят и най-леките патологични отклонения от паметовите функции и да се постави точна диагноза.