Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Равновесието на тялото при прав стоеж и ходене се осигурява от сложна система в ствола на главния мозък и с участието на малкия мозък. Кръвоснабдяването в тази област се осигурява от двете гръбначномозъчни артерии. Те се обединяват в една в основата на главния мозък.

Дегенеративните промени на гръбнака в шийната област, където минават тези артерии, се отразяват на снабдяването на мозъка с кръв. То се влошава и от естествените възрастови, атеросклеротични и други промени в диаметъра, еластичността и дебелината на артериите.

При мозъчносъдова болест, която е главна причина за вертебробазиларната недостатъчност, симптомите са много характерни и не могат да затруднят невролога. Притискането на гръбначния мозък от дегенеративните промени в гръбначния стълб само усложнява клиничната картина. Нарушеното равновесие на тялото, походката и позата е вследствие на увредени структури в основата на главния мозък, които доставят и обработват информацията за пространственото положение на тялото.

Първите неврологични симптоми при преходните нарушения на мозъчното кръвообращение са замайване, световъртеж, залитане, падане, прилошавания, смущения в говора, краткотрайна загуба на съзнание, нарушено зрение, слабост или изтръпване на крайниците.

Предпазването от инсулт е възможно при правилно оценяване на рисковите и другите фактори, влияещи на кръвоснабдяването на мозъка. Опасността идва от подценената златна възможност за първична, а в тези случаи и за вторична профилактика. Тя вече не може да бъде много успешна, за да не се получат исхемични инсулти.

Преходните нарушения на мозъчното кръвообращение са почти сигурен предвестник на инсулт. Природата подсказва много рано за първите неблагополучия и проблеми с кръвообращението на мозъка. Може навреме да се вземат мерки и чрез целенасочена профилактика да се предотврати едно от най-тежките усложнения - инсулта.

Изследват се и се уточняват най-важните рискови фактори и чрез различни коефициенти се изчислява прогнозата при всеки индивид за вероятността да получи инсулт в близките години, ако не смени начина си на живот. Първичната профилактика е насочена към здрави хора, при които обаче има рискови фактори - хипертония, диабет, висок холестерол, наднормено тегло, пушене, пиене, застоял живот, атеросклероза и др.

Транзиторните исхемични атаки, наричани още малки инсулти, са един от най-големите и опасни фактори и почти сигурен предшественик в следващите месеци и години на инсулт, особено при възраст над 50 г. Но възможностите на неврологията вече са много големи. Всеки, който е имал исхемични атаки, трябва да бъде изследван за разкриване на точните причини за тях.

Медицината вече може успешно да променя прогнозата при застрашените (първична профилактика) и преживелите (вторична профилактика) инсулт. С подходяща диета, разходки, положителна мотивация и добро настроение човек може да си осигури за дълги години оптимално функциониращ и здрав мозък. А активната профилактика с конкретни медикаменти е насочена за недопускане на рецидив или по-тежък и фатален инсулт. Зачестяването на замайването и падането, със или без краткотрайна загуба на съзнание, изисква спешна консултация с невролог.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Бебешката баня не е сложна както ученето а ядрена физика, но има няколко хитрини, с които ще улесните този процес. Подгответе всичко необходимо. Едва ли искате да се отдалечите от бебето си, докато го къпете, за да вземете сапун, душгел или някакъв лосион. Затова се уверете, че всичко, от което се нуждаете, се намира близо.

Вие сте заета майка, която е постоянно в движение. Затова е разбираемо, че искате бебето ви да е щастливо и в безопасност (в най-добрия вариант да спи), докато пътувате с него в колата. Добрата новина е, че това е възможно, при това с лекота, ако следвате съветите описани по-долу. Хванете пътя, когато детето ви е готово да заспи Имате ли бебе,

Младите родители, които имат дете за първи път, често изпадат в паника, защото не могат да си отговорят на някои прости въпроси. Ето 6 от тях и техните отговори. Кога бебетата започват да ходят? Повечето бебета няма да направят първите си стъпки, докато не навършат 14 месеца. В някои случаи изпреварват този период, а в други не.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ваксинирането може да предотврати 92 на сто от случаите на рак, дължащи се на човешки папиломавируси, оповестиха американските санитарни власти, цитирани от Франс прес и БТА. Бъдещето без рак, предизвикан от човешки папиломавируси, е в нашия обсег, но е нужно да се действа бързо, за да се увеличат ваксинациите

Европейският съюз продължава да е единен по отношение на Брекзит, заяви говорител на Европейската комисия в петък след материали в някои британски вестници, че премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън може да е убедил лидерите на Германия и Франция да променят позицията си, предава Ройтерс. „Позицията на Комисията що се касае до Брекзит е

На сайта на спецпрокуратурата са публикувани нови доказателства, установени от разследващите за обвинените в тероризъм след атаката срещу НАП хакер Кристиан Бойков и шефът му Иван Тодоров. Разследващите до момента съобщиха, че са налични данни за сериозни престъпления, включително опит за дестабилизация на държавата и правителството и всяване на