Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Магнезият е минерал, който има много важна роля в жизнените процеси на организма. Той участва в около 300 ензимни процеса, които регулират превръщането на храната в енергия. 60% от него отиват в костите, ? в мускулите и останалата част участва в жизненоважни процеси в мозъка, сърцето, черния дроб и бъбреците. Магнезият поддържа равновесието на нервната и мускулната система. За уморени хора и подложените на стрес той се препоръчва не само като елемент на храненето, а и като лекарствено средство, подбрано от лекаря във всеки индивидуален случай.

Около 300-350 мг дневно е необходимото количество магнезий за правилното функциониране на организма. Известна е ролята му като имуномодулатор, а едни от последните изследвания показаха недвусмислено, че магнезият снижава риска от захарен диабет.

Известни са много препарати с основна съставка магнезий.

Голяма част от тях се използват в кардиологията при нарушения на ритъма, исхемична болест на сърцето, за намаляване на кръвното налягане и др. поради участието на магнезия в увеличаване на кислородното насищане на миокарда (сърдечния мускул) и съдоразширяващия му ефект. Наред с това магнезият е свързан с калция и докато калцият стимулира тонуса на мускулите, магнезият ги отпуска. Много често се наблюдава отчетлив ефект след лечение с магнезий при хора с апатия, обща слабост и депресия. У здравите хора е достатъчно минералите да се набавят с храната. Богати на магнезий са семките, зърнените храни, ядковите плодове, черният шоколад, глог, хляб, сушени плодове, минерална вода и др.

Този минерал е един от най-безопасните поради факта, че бъбреците имат свойството да отделят ненужното количество магнезий. Редките случаи на предозиране се получават предимно при хора с бъбречни увреждания. Интоксикацията се характеризира с прояви от страна на централната нервна система (гадене, повръщане, летаргия) или на други органи и системи - запек, потиснато дишане, ритъмни нарушения. Колкото и безопасен да е магнезият, приемането като лекарство или хранителна добавка трябва да е съобразено с препоръките на лекар поради тежките, макар и редки, усложнения от предозирането му. При необходимост от спешни действия за неутрализирането на излишното количество магнезий се използва калций - 100-200 мг венозно, или хемодиализа.

Специално внимание вашият лекуващ лекар трябва да обърне на съчетаването на различни лекарствени препарати с магнезий. Например ако вземате железни препарати за анемия или по друг повод, усвояването им може да се наруши от едновременното им приложение с магнезий. Това важи и за тетрациклини и др.

Алкохол не се препоръчва поради затрудняването на магнезиевата обмяна в организма. Много ценно е приложението на магнезий при бременни жени, за профилактика на екламптични пристъпи.Тези случаи са единствено от компетенцията на лекари специалисти (акушер-гинеколози, кардиолози, нефролози) и изискват активно наблюдение и специализирана помощ.