25°C   София
 

Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Магнезият е минерал, който има много важна роля в жизнените процеси на организма. Той участва в около 300 ензимни процеса, които регулират превръщането на храната в енергия. 60% от него отиват в костите, ? в мускулите и останалата част участва в жизненоважни процеси в мозъка, сърцето, черния дроб и бъбреците. Магнезият поддържа равновесието на нервната и мускулната система. За уморени хора и подложените на стрес той се препоръчва не само като елемент на храненето, а и като лекарствено средство, подбрано от лекаря във всеки индивидуален случай.

Около 300-350 мг дневно е необходимото количество магнезий за правилното функциониране на организма. Известна е ролята му като имуномодулатор, а едни от последните изследвания показаха недвусмислено, че магнезият снижава риска от захарен диабет.

Известни са много препарати с основна съставка магнезий.

Голяма част от тях се използват в кардиологията при нарушения на ритъма, исхемична болест на сърцето, за намаляване на кръвното налягане и др. поради участието на магнезия в увеличаване на кислородното насищане на миокарда (сърдечния мускул) и съдоразширяващия му ефект. Наред с това магнезият е свързан с калция и докато калцият стимулира тонуса на мускулите, магнезият ги отпуска. Много често се наблюдава отчетлив ефект след лечение с магнезий при хора с апатия, обща слабост и депресия. У здравите хора е достатъчно минералите да се набавят с храната. Богати на магнезий са семките, зърнените храни, ядковите плодове, черният шоколад, глог, хляб, сушени плодове, минерална вода и др.

Този минерал е един от най-безопасните поради факта, че бъбреците имат свойството да отделят ненужното количество магнезий. Редките случаи на предозиране се получават предимно при хора с бъбречни увреждания. Интоксикацията се характеризира с прояви от страна на централната нервна система (гадене, повръщане, летаргия) или на други органи и системи - запек, потиснато дишане, ритъмни нарушения. Колкото и безопасен да е магнезият, приемането като лекарство или хранителна добавка трябва да е съобразено с препоръките на лекар поради тежките, макар и редки, усложнения от предозирането му. При необходимост от спешни действия за неутрализирането на излишното количество магнезий се използва калций - 100-200 мг венозно, или хемодиализа.

Специално внимание вашият лекуващ лекар трябва да обърне на съчетаването на различни лекарствени препарати с магнезий. Например ако вземате железни препарати за анемия или по друг повод, усвояването им може да се наруши от едновременното им приложение с магнезий. Това важи и за тетрациклини и др.

Алкохол не се препоръчва поради затрудняването на магнезиевата обмяна в организма. Много ценно е приложението на магнезий при бременни жени, за профилактика на екламптични пристъпи.Тези случаи са единствено от компетенцията на лекари специалисти (акушер-гинеколози, кардиолози, нефролози) и изискват активно наблюдение и специализирана помощ.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...