28°C   София
 

Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Магнезият е минерал, който има много важна роля в жизнените процеси на организма. Той участва в около 300 ензимни процеса, които регулират превръщането на храната в енергия. 60% от него отиват в костите, ? в мускулите и останалата част участва в жизненоважни процеси в мозъка, сърцето, черния дроб и бъбреците. Магнезият поддържа равновесието на нервната и мускулната система. За уморени хора и подложените на стрес той се препоръчва не само като елемент на храненето, а и като лекарствено средство, подбрано от лекаря във всеки индивидуален случай.

Около 300-350 мг дневно е необходимото количество магнезий за правилното функциониране на организма. Известна е ролята му като имуномодулатор, а едни от последните изследвания показаха недвусмислено, че магнезият снижава риска от захарен диабет.

Известни са много препарати с основна съставка магнезий.

Голяма част от тях се използват в кардиологията при нарушения на ритъма, исхемична болест на сърцето, за намаляване на кръвното налягане и др. поради участието на магнезия в увеличаване на кислородното насищане на миокарда (сърдечния мускул) и съдоразширяващия му ефект. Наред с това магнезият е свързан с калция и докато калцият стимулира тонуса на мускулите, магнезият ги отпуска. Много често се наблюдава отчетлив ефект след лечение с магнезий при хора с апатия, обща слабост и депресия. У здравите хора е достатъчно минералите да се набавят с храната. Богати на магнезий са семките, зърнените храни, ядковите плодове, черният шоколад, глог, хляб, сушени плодове, минерална вода и др.

Този минерал е един от най-безопасните поради факта, че бъбреците имат свойството да отделят ненужното количество магнезий. Редките случаи на предозиране се получават предимно при хора с бъбречни увреждания. Интоксикацията се характеризира с прояви от страна на централната нервна система (гадене, повръщане, летаргия) или на други органи и системи - запек, потиснато дишане, ритъмни нарушения. Колкото и безопасен да е магнезият, приемането като лекарство или хранителна добавка трябва да е съобразено с препоръките на лекар поради тежките, макар и редки, усложнения от предозирането му. При необходимост от спешни действия за неутрализирането на излишното количество магнезий се използва калций - 100-200 мг венозно, или хемодиализа.

Специално внимание вашият лекуващ лекар трябва да обърне на съчетаването на различни лекарствени препарати с магнезий. Например ако вземате железни препарати за анемия или по друг повод, усвояването им може да се наруши от едновременното им приложение с магнезий. Това важи и за тетрациклини и др.

Алкохол не се препоръчва поради затрудняването на магнезиевата обмяна в организма. Много ценно е приложението на магнезий при бременни жени, за профилактика на екламптични пристъпи.Тези случаи са единствено от компетенцията на лекари специалисти (акушер-гинеколози, кардиолози, нефролози) и изискват активно наблюдение и специализирана помощ.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 200 гр. листа от спанак 50 мл. мляко 1/2 ч.л. захар 1 с.л. брашно 50 мл. адаптирано мляко 5 гр. масло Начин на приготвяне: Измийте листата на спанака и ги сварете за 10-15 мин. Когато омекнат, пасирайте, прибавете 50 мл. мляко и 1/2 ч.л. захар. Препечете 1 с.л. брашно, размийте го с 50 мл. адаптирано мляко, варете 2-3 мин.

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Женският ни национален отбор по волейбол записа втора поредна победа в Лигата на нациите. В среща от 13-ия кръг, играна в китайския град Нингбо, българките надиграха световния шампион Сърбия с 3:1 (21:25, 25:21, 25:17, 25:23). Нася Димитрова и Мирослава Паскова завършиха с по 15 точки за успеха на България, а Гергана Димитрова прибави 14.

Още 64 стари сгради в Пловдив са на път да станат като нови. Те попадат във втората вълна на саниране, която е за 18 млн. лева. Досега в града са обновени по програмата за енергийна ефективност около 120 панелки, каза зам.-кметът Димитър Кацарски. По думите на градоначалника Иван Тотев тези дни са им "изсипали" над 50 проекта за саниране.

Абсолютно безобразие нарече кметът Иван Тотев липсата на работещи климатици в градските автобуси. Тези дни температурата навън надминава 33 градуса.  Пловдивчани се оплаквали, че в рейсовете не се диша. Обяснението на кондуктори и шофьори било, че шефовете на транспортни фирми не им разрешавали. "Възможно е някой служител да е ядосан на