Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Камерните екстрасистоли предизвикват едни от най-честите усещания у човека за "прескачане" на сърцето. Те представляват преждевременно съкращаване на сърцето под влияние на възбудни импулси в камерите му. Определянето им може да стане само чрез ЕКГ (електрокардиограма).

Изследвания показват, че при хора без исхемична (коронарна) болест над 1 камерна екстрасистола на минута има при 33% от мъжете и 32% от жените, а при болни с коронарна болест тези цифри са съответно 58% и 49%.

Екстрасистоли имат 41% от здравите момчета между 14 и 16 г., 50-60% от младите здрави мъже и 84% от възрастните хора между 73 и 82 г.

В повечето случаи намерените екстрасистоли са безобидни и не се налага да се лекуват, особено при хора без оплаквания. При здрави хора с оплаквания е важно на първо място да се коригира начинът на живот - отказ от кафе, алкохол и други възбуждащи средства и медикаменти. За намаляване на стреса във всекидневието и на неприятните усещания вследствие екстрасистолите трябва да се премине на диета, да се увеличат движението и спортът и лекарят е длъжен да обясни безопасността на това състояние.

Ако това не е достатъчно, се прилагат леки успокоителни. В някои случаи се използват бета-блокери и калциеви антагонисти. Много чести са камерните екстрасистоли при високо кръвно налягане, камерна хипертрофия, кардиомиопатия и митрален клапен пролапс. При тях и при остър сърдечен инфаркт, клапни пороци и други доказани заболявания основното е да се лекува болестта и така се повлияват екстрасистолите.

Несърдечни причини също могат да доведат до "прескачания" на сърцето. Така например нарушенията в електролитния баланс - калий, калций, магнезий; инфекции, анестезия, хирургия, също предизвикват понякога камерни екстрасистоли. Тяхното значение в случаите, когато има доказани нарушения в организма, респективно в сърцето, се състои във възможността да се преобразуват в аритмии, водещи до внезапна сърдечна смърт. По тази причина появата на екстрасистоли винаги налага посещение при кардиолога специалист и точно поведение след консултацията.

Частен случай: по принцип стомашните оплаквания могат да причинят нарушения в ритъма на сърцето поради механично притискане и близкото разположение в организма на стомаха и сърцето. Освен това в тези два органа завършват и еднакви нервни снопчета. Екстрасистоли могат да се проявят при хиатусова херния, язва и почти всички други заболявания на стомаха например. Ето защо е необходимо да се изследва сърцето и ако се установи, че то е здраво, трябва да се направят подробни изследвания на стомаха (рентген, гастроскопия, функционални проби и други). Почти винаги след нужното лечение екстрасистолите изчезват.