Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Резултатите от изследванията на няколко американски центъра показаха, че хипертониците, при които не е установена коронарна болест или нарушена сърдечна функция, не бива да се плашат от обща упойка при несърдечните операции, защото сърдечният риск не се увеличава.

Нелекуваната хипертония до операцията обаче увеличава риска от смъртност по време и след операцията. При пациенти, които са провеждали успешно лечение на високото кръвно налягане, този риск не е повишен. Например оперирани болни, приемали бета-блокер до и минимум 7 дни след операцията, преживяват 83%, а тези, които не са получавали медикамента, 68%.

Обяснението е във факта, че 2/3 от коронарно болните са хипертоници и след приемането на бета-блокери животът им се удължава.

За да се определи сърдечният риск от несърдечни операции с пълна упойка, е нужно всеки болен с високо кръвно налягане да се е изследвал при кардиолог, за да се установят допълнителни болести (коронарна болест, нарушена сърдечна функция). След постъпване в болницата трябва да се съветва с анестезиолог и да получи окончателно разрешение за операция от интернист. Едва след щателна подготовка и нормализиране на кръвното налягане може да се проведе операцията.