Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Артериалната пулсова амплитуда е разликата между систолното(горна граница) и диастолното (долна граница) артериално налягане. Например за здрав човек със сърдечна честота 75 удара/мин пулсовата амплитуда е 44. При хора над 65 години тази разлика се увеличава до 88 поради склеротичните изменения и намалената еластичност на стените на артериалните съдове. Типично за възрастните хора е не само увеличаване на систолното и пулсовото налягане, но и намаляване на диастолното налягане.

То се дължи на намалена разтегливост и втвърдяване на големите артерии, широко засегнати от атеросклерозата. Тази форма на хипертония е най-срещаната сред хипертониците в напреднала възраст. Тя определя големия брой усложнения от сърдечносъдови заболявания. Повече от 6 големи изследвания показаха, че най -голяма смъртност, инсулти, инфаркти се срещат при болни над 70 години с висока горна граница на кръвното налягане и голяма пулсова амплитуда. Освен сърдечносъдови заболявания тази група болни са предразположени по-често към деменция (старческо оглупяване).

Друга сериозна промяна и увеличаване на пулсовата амплитуда може да се дължи на заболяване на аортната клапа (ревматизъм, ендокардит и др.), при което клапата пропуска значително количество кръв обратно през разрушените от болест платна (регургитация). В тези случаи и при тиреотоксикоза, фебрилитет, фистули и деца долната граница на кръвното налягане може да се чува до нулата.В тези случаи горната граница е почти винаги нормална и пулсовата амплитуда е увеличена за сметка на ниското диастолно налягане.

При бременните увеличената разлика между систолно и диастолно налягане е често срещана и е свързана с повишаване на систолното налягане. Това налага специално контролиране на състоянието от акушер-гинеколога и кардиолога.

По-редки са случаите на намаляване на пулсовата амплитуда, което се изразява в силно сближаване на двете граници. Жени с хипотония и хора с нормално кръвно налягане, при които разликата между двете граници е 10-20 мм живак, обикновено имат невровегетативни проблеми. Хора с непостоянна диастолна хипертония в началния стадий на заболяването често сближават границите и впоследствие 23,6 % от мъжете и 36,2% от жените се оформят като хипертоници. Всички тези данни показват, че измененията на пулсовата артериална амплитуда са важни показатели за функцията на сърдечносъдовата система и изискват щателно изследване от страна на кардиолозите, изясняване на причините и избиране на най-подходящия метод на лечение.