Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Причините за артериалната хипертония (високо кръвно налягане) в 92-95% от случаите не са известни. Нарича се първична. Ако повишеното кръвно се дължи на болести, се говори за вторична хипертония. Такива са бъбречни, ендокринни, неврологични, тумори и др. Бъбречни болести например имат 3-5% от хипертониците. При 0,2-1% причина са промени в бъбречните кръвоносни съдове.

По-рядко има хипертония при стеснение на аортата - 0,2%, и при тумори на надбъбреците - 0,2-0,3%. Известна е хипертонията при стрес и при алкохолици.

Голяма роля в развитието на хипертонията имат фактори стрес, затлъстяване, алкохолизъм, пушене, диабет. Когато има и наследствена предразположеност, кръвното трябва да се след още в ранна възраст.

Поради многото и различни причини за хипертонията лечението й е трудно и индивидуално. То трябва да се провежда от личен лекар и кардиолог, да се контролира редовно кръвното и при всяка промяна в състоянието да се информират лекарите. Много важно е да се разбере, че лечението на кръвното е не само с лекарства, но и с подходящ режим на живот и премахване на рисковите фактори. То трябва да е съобразено с възрастта, пола, други болести, нивото на холестерола, промяната на сърцето или другите органи. Те се установяват от подробни изследвания.

Лечението на кръвното налягане се провежда цял живот и зависи от тясната връзка между лекар и пациент.

Високото кръвно е основната причина за сърдечните болести и за високата смъртност от тях. Но е доказано, че правилното лечение на хипертонията доста я намалява. Според международния стандарт нормално е кръвно под 130 за горната и под 85 за долната граница. Високо кръвно има, когато стойностите са между 130-139 за горната и 85-89 за долната. Над тези стойности хипертонията има 3 степени. При изследване на 450 000 души с повишена долна граница 13 397 са получили инсулт в течение на 15 г. По-голям е този риск при хора под 40 г..

Друго проучване показва, че до 3 г. от началото на хипертонията 40% от болните с долна граница 115-129 развиват усложнения, без преди да са имали увреждания.

За съжаление даже по-ниски стойности на долното кръвно налягане (между 90 и 114 мм) предизвикват болести в 55% от хора в течение на 5 г. Сериозните усложнения (инсулт, инфаркт, бъбречни поражения) са по-чести във възрастта под 60 г. - 63%. С 15% те са по-малко под 50-годишна възраст.

Главна задача на всеки личен лекар в сътрудничество с кардиолозите е да определя диагнозата и лечението на хора с артериална хипертония. Те трябва да знаят, че рискът от болестта се определя от начин им на живот и лечение.

Артериалното налягане е много променлива величина от работата на сърдечносъдовата система. Зависи от всички системи в организма (нервна, ендокринна, отделителна и др.). Променя се непрекъснато от най-малки въздействия. Така например при няколко измервания през 5-10 минути ще установите разлика в стойностите. Когато човек отиде в болница или поликлиника, обикновено показва по-високи стойности на кръвното за момента при вида на бялата престилка.

Освен краткотрайното вариране стойностите се менят през деня според степента на психическата и физическата активност.

Нормално през деня и нощта има разлика в динамиката на кръвното налягане. При хора, които са активни през деня, нощното налягане спада с около 15%. При тези, които са прекарали в леглото последните 24 часа, то спада само с 5% средно.

Проучванията показват, че при много хора налягането спада с по-малко от 10% през нощта. Те са по-застрашени от задебеляване на сърдечния мускул и други съдови промени. Тази тенденция се задълбочава при напреднала възраст, диабетици и пушачи.

При повишаването на кръвното налягане по време на сън основна роля играе активността и превъзбудата на симпатикусовата част от нервната система. Доказано е отдавна, че най-много и най-рязко се покачва кръвното налягане след сън, рано сутрин или следобед.

Изследванията по света показаха, че часовете след 6-7 са най-рискови за хипертоници и сърдечни инциденти. Началото на инфаркта е в повечето случаи в първия час след събуждането на фона на рязко вдигане на кръвното.

За правилното лечение на хипертонията наред с много индивидуални фактори голяма роля играе проследяването на налягането през деня и нощта. Това изследване може да се направи с апарат, който мери кръвното на 15, 30 или 60 минути през цялото денонощие в обичайна за пациента среда и ритъм на живот. Резултатите от това изследване и отделно 2-седмично проследяване трябва да се съпоставят с физическата и психическата активност през това време. Така се виждат не само стойностите, но и стадият на болестта и зависимостта й от начина на живот. Например при някои хипертоници причина за сутрешното повишение може да е лошият сън, а при други - неуместното разпределен прием на лекарства. Хранене, обездвижване и много други дейности също оказват въздействие на сутрешната хипертония.

Правилното определяне на причините и провокационните фактори за високо сутрешно кръвно е в основата на успешното лечение. Какво да е то, решава кардиолог. За АСЕ инхибиторите например се иска да се приемат сутрин в 5 или 6 часа. Често причината е психоемоционална и се препоръчват сънотворни или успокояващи. А когато има нужда, се препоръчва лекарства с продължително действие да се вземат от вечерта. Успешното лечение е невъзможно без правилно съчетаване на труд и почивка и физическо натоварване (ходене, плуване, колоездене и др.). Контролът на хипертонията трябва да е търпелив в постоянен контакт с лекуващия лекар.