Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Диарийният синдром, или както е по-популярно - диарията, е клинична проява на голяма група инфекции, причинявани от бактерии, вируси и паразити. Диарията е съпроводена и от други симптоми като гадене, повръщане, температура, главоболие, отпадналост, мускулни болки и спазматични болки в корема. От медицинска гледна точка най-сериозен е проблемът с обезводняването и загубата на соли, като тежките форми могат да застрашат живота.

Най-честите бактериални диарии са холера, салмонелози, дизентерия, колиинфекции и др. Паразитози като ламблиоза, криптоспоридиоза, амебна дизентерия и др. също причиняват диария. Вирусите са внушителна група от различни семейства и родове, представени от множество варианти: ротавируси, чревни аденовируси, ентеровируси, коксаки вируси, еховируси, норовируси, астровируси и др.

Диария има и при хранителни отравяния от храни не само заради бактериите, но и заради образуваните от тях токсини. Най-типичен пример за това са стафилококовите хранителни отравяния. При тези случаи, както и при вирусните гастроентерити инкубационният период е къс и освен диария има повръщане и то е доминиращ симптом.

Болести с диария има целогодишно, така че няма само "летни" диарии. Всичко зависи от условията за размножаване на причинителите. През топлите месеци (лято и ранна есен) предаването на чревните инфекции е улеснено и това обуславя тяхната лятна сезонност (оттук изразът "летни диарии").

У нас всяко лято нарастват случаите на ентероколити, салмонелози и колиентерити. Това говори лошо за нивото на обществената и личната хигиена.

Механизмът на предаване на чревните инфекции е фекално-орален. Техните причинители се отделят чрез изпражненията на болните, а заразяването става при попадането им в храносмилателната система на възприемчиви хора (без имунитет). Най-често този механизъм се включва при тесен битов контакт и тук е основната роля на мръсните ръце.

Значение имат и мухите като механичен преносител на причинители на чревни инфекции. Става и чрез храни - сурови плодове и зеленчуци, замърсена при приготвянето храна, която не подлежи на термична обработка, или пък е пипана след нея.

Много интензивни са "водните" взривове от чревни инфекции заради замърсяване на питейната вода. Това заразяване е много лесно, защото водата се използва от всички, и то без преваряване - например за пиене, за приготвяне на безалкохолни напитки и на лед, за таратор и т.н. Причина за водните епидемии са повреди във водопровода и режимното водоподаване. При тях може да се смесят отпадни води с питейната.

Но при нарушени санитарно-хигиенни норми диарии възникват независимо от сезона. Епидемиологичната статистика е богата с примери за взривове от чревни инфекции през цялата година, защото основните фактори за предаване на заразата - храната, водата и предметите от бита, винаги могат да бъдат замърсени с патогени и паразити. Постоянно са налице и източници на инфекция (болни и заразоносители), както и факторът с безспорно най-голямо значение за битовия път на разпространение на чревните зарази - мръсните ръце.

Класическите начини за предпазване, обобщени като "златни правила" на СЗО, се основават на един принцип за всеки причинител. Защото разпространението на всички причинители е свързано основно с мръсни ръце, храна и вода.

Нужни са постоянни мерки срещу замърсяването на храните с микроби; винаги да се обработват термично (на висока температура и за по-дълго време); приготвената вече храна, ако не се изяде веднага, трябва да се съхранява или на висока температура (над 60 градуса) до поднасянето й, или бързо да се охлади до под 10 градуса и да се пази в хладилник.

От значение е поддържането на чистота в помещенията и особено на местата и повърхностите за приготвяне на храна, както и да няма допир между сурови и сготвени храни.

Превантивните мерки по отношение на водата включват пречистване и хлориране на питейната, хлориране на водата в плувните басейни.

Ограничаване на чревните инфекции се постига и чрез контрол върху източниците им - временно трябва да бъдат отстранявани от работа болни и носители в общественото хранене, деца и персонал от детски заведения и др. В заразния период трябва да се осигури адекватна изолация на болните дори когато лечението е домашно.

Най-голямо значение има обучението на населението, включително децата, да спазва лична хигиена и редовно и правилно да си мие ръцете.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

На оживените дебати в парламента между новозеландските депутати за цените на горивата тази седмица председателят Тревър Малард призова към ред, докато хранеше с биберон бебето Тутанекай. Навършилият шест седмици син на депутатката лейбъристка Тамати Кофи и съпруга й е роден от сурогатна майка миналия месец.

Здравословното хранене, редовните тренировки и пиенето на много вода са полезни за вас, независимо дали сте бременна, или не. Има няколко навика, които си струва да развиете през тези 9 месеца, за да се появи на бял свят едно здраво детенце. Плувайте Колкото повече расте коремът ви, толкова по-трудно ще ви бъде да тренирате.

Носих те в своето тяло девет месеца. Вечер спяхме заедно и те усещах под гърдите си. Ти беше там и помръдваше лекичко, за да ми напомниш, че още едно сърчице тупти в мен. Очаквах те с трепетно вълнение. Чаках момента, в който ще целувам мънички ръчички и крачета. Понякога плачех, защото се страхувах дали ще се справя в това да бъдa добра майка.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съкратеното следствие не трябва да се премахва, тъй като заради него съдебният процес приключва по-бързо, е позицията пък на бившия висш прокурор и настоящ член на ВСС Даниела Машева Разумно е съкратеното съдебно следствие да отпадне при особено тежките случаи, заяви вчера зам. правосъдният министър проф

ЦСКА изпрати писмо до спортния министър Красен Кралев: "ПФК ЦСКА София ЕАД иска да изрази своето безпокойство и да Ви сезира за някои процеси, касаещи бъдещите ни планове да притежаваме нов и модерен стадион. Клубът ни е на мнение, че съоръжението в този си настоящ вид не може да продължава да функционира

За първи път 60% от хората ще трябва да доплащат Поскъпването на топлинната енергия с 16% и по-дългият и по-студен отоплителен сезон вдигнаха сметките за парно тази година в София средно с почти 30%. Това отчете топлинният счетоводител “Техем” в четвъртък, давайки данни за потребителите. Столичани са използвали отопление с 6 дни повече тази