Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Кърлежите са основни преносители на т.нар. трансмисивни зоонози, причинявани от бактерии, вируси и рикетсии. Особеното при заразите, пренасяни от кърлежи, е, че имат географска специфика и сезонност заради биологичните особености на това насекомо.

За България най-значими са следните пренасяни от кърлежи: марсилска треска, лаймска болест, конго-кримска хеморагична треска, туларемия и ку-треска.

Тук сезонът им е пролет-лято-есен, а пикът е през юни и юли. Тази информация е важна за повишаване вниманието на хората и за вземане на мерки (обществени и индивидуални), за да се намали рискът от контакт с кърлежи и от заразяване.

Предаването на причинителите най-често става при кръвосмучене. Кърлежите се хранят с кръв от болни и от здрави животни, а и от хора. По този начин те пренасят болестотворните микроби при всяко последващо ухапване в продължение на много време. В някои случаи микробите се предават и на следващите поколения кърлежи и така болестите се разнасят по животни и хора.

Доказано е, че колкото по-дълго време кърлежът остане впит в кожата, толкова по-голям е рискът за заразяване. Това налага оглеждане на цялото тяло след престой на места, където би могло да има кърлежи. Отстраняването на впития кърлеж трябва да стане много леко, като се внимава да не се разкъса.

Освен при кръвосмучене заразяване е възможно и при изваждането на кърлежа (ако се разкъса и размачка и се пипа с гола ръка). А също ако причинителите попаднат върху наранена кожа, лигавицата на носа и устата, в очите и т.н. Възможно е и заразяване по въздушно-прахов път - при вдишване на прашинки с частици от размачкани в прахта кърлежи.

Предпазването става като се избягват места с кърлежи (храсталаци, висока трева), подходящи облекло и обувки, редовно обезпаразитяване на домашните животни, косене на тревните площи (където хората се разхождат и играят деца) с последваща обработка с химични средства, които убиват кърлежите.