Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Имунизационните календари по света са много сходни. Децата трябва да се ваксинират в ранна възраст срещу туберкулоза, детски паралич, хепатит В, дифтерия, тетанус, коклюш, морбили, заушка, рубеола.

Това не е случайно. Те са опасни болести и могат да причиняват тежки увреждания, дори да убиват. Затова е важно децата да бъдат имунизирани, и то навреме.

Има и обстоятелства, които налагат да се отлижи поредната ваксина. Решението трябва да вземе лекар. То не е лесно, защото всяко отлагане крие риск детето да се зарази и да се разболее.

От друга страна, несъобразяването с противопоказания също е риск и никой лекар няма право да го пренебрегне. По тези причини от много голямо значение е те да бъдат професионално преценени, без да се омаловажават, или обратно - преувеличават.

Всички остри болести - също заразните и хроничните в стадий на обостряне или декомпенсация, налагат отлагане на имунизациите. При имунодефицитни състояния при някои болести или при лечение, което потиска имунитета, се отлага прилагането на живи ваксини. Но останалите могат да бъдат направени. Има и противопоказания само за отделни ваксини, например ако има алергична реакция към някоя съставка. За някои болести един вид ваксини са противопоказани, а други са препоръчителни.

Правило в имунизационната практика е да се спазват принципите, но да се подхожда винаги индивидуално - да се преценява състоянието на човека и показанията или противопоказанията. При нужда да се търси мнението и на други лекари - педиатър, невролог, алерголог и т.н.

По-подробна консултация по тези въпроси може да се получи в Националния имунизационен център в София, бул."Янко Сакъзов" 26.