Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Варицелата (лещенка) е една от най-масовите вирусни инфекции при човека. Причинява я херпесен вирус на име варицела зостер вирус. О нея избухват епидемии, но има и отделни, несвързани прояви на херпес зостер.

Възприемчивостта към варицела е много висока и поради това почти всички я изкарват още след първата си среща с вируса като деца. Около 90% от навършилите 15 г. са преболедували варицела, но ной-вече децата от 4 до 7 г. В детски колективи - ясли, градини и училища, варицелата има епидемични взривове сред почти всички, които не са боледували и нямат имунитет. В младежките възрастови групи процентът на преболедувалите е 95%.

Варицелата е най-масовата заразна болест у нас. През 2004, 2005 и 2006 г. са я карали съответно 35 915, 24 695 и 30 315 души.

Характерни за нея са сезонност (зима и пролет) и цикличност (през няколко години).

Човек може да се зарази само при пряк контакт с болен от варицела или от херпес зостер. Предаването става по въздушен път с капки и секрети от горните дихателни пътища на болния или при директен контакт с течността, която изпълва мехурчетата при типичния обрив на херпес зостер.

Варицелата е една от най-силно заразните болести особено в началния стадий на поява на обрива. Рискът за контактни, които не са боледували, е 80-90%. Средно периодът, в който болният е заразен, е 10-12 дни - 1-2 до 5 дни преди обрива и дните до завехването и появата на корички. Хора с херпес зостер са заразни до една седмица след появата на мехурчета. Контактните лица трябва да се следят от 10-ия до 21-ия ден след контакта с болен.

Инкубационният период е 2-3 седмици, обикновено 12-16 дни. Самата болест има внезапно начало, повишаване на температурата, общо неразположение, хрема, кашлица и поява на сърбящ обрив. Това са пръснати по цялото тяло мехурчета, пълни с течност, които завехват и хващат коричка. Боледуването завършва с пълно оздравяване и изработване на дълъг имунитет.

Болестта е по-лека при децата. Високата температура и общите симптоми са по-силно изразени и траят повече при болните над 20 г. За тях може да има и усложнения, налагащи болнично лечение. Най-честите са вторична бактериална инфекция на кожата, хеморагична форма на варицелата, пневмония (вирусна или бактериална) и енцефалит. Средно 10 пъти по-висок риск от усложнения има при болни над 20-годишна възраст - 1 от 375 развива варицелна пневмония, а 1 от 3000 има енцефалит.

Инфектирането на бременни е опасно както за тях, така и за плода. При бременните рискът от пневмония е около 10%, а болестта е преди или след раждането, може и бебето да прекара тежка форма на варицела. Боледуване в първите 3 месеца на бременността може да доведе до варицелна ембриопатия. При нея има дефекти на крайници (атрофия), увреждат се очите, нервната система и кожата на детето.

За лечение може да се използва антивирусен препарат.

В България вече е регистрирана ваксина за варицела. Тя е само препоръчителна и съвсем скоро тя ще бъде пусната в продажба в аптеките.

Мерки за профилактика се предприемат по отношение на контактни с повишен риск от тежка варицела и усложнения (напр. новородени, болни от рак, с потиснат имунитет и др.). При тях прилагането на специфичен имуноглобулин или антивирусен препарат в първите дни след контакта с болен от варицела или херпес зостер може да е ефективно поне по отношение на тежестта на болестта.уолъс
01/19/2020 10:00:43

Опитът на държави като САЩ, където отдавна масово се ваксинира за варицела сочи, че това е огромна грешка, заболяването се измества към възрастните (за които е много по - опасно), самата ваксина причинява повече щети (включително смърт) от болестта, която, всички знаем е общо взето безобидна при децата, третира се добре с витС и ако се избягва потискане на температурата с парацетамол (и тем подобни) усложнения няма и резултатът е траен имунитет и повишена имунна компетентност. От ваксините полза има само фармацевтичнияя бизнес и контролираните от него здравни бюрократи!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Скъпа мамо, объркан съм. Свикнал съм да заспивам в топлата ти прегръдка. Всяка нощ се гушкам в теб. Толкова близо, че да чувам сърцето ти, толкова близо, че да усещам дишането ти. Вглеждам се в лицето ти, докато бавно заспивам, усещайки сигурност от близостта ти. Когато се събудя гладен, със студени крака или просто защото копнея за прегръдката

Всички бебета поглъщат въздух, докато пият мляко. Той се събира в стомаха във вид на мехур. У някои стомахчето неприятно се разтяга и те прекъсват храненето си. Други не поглъщат толкова въздух, че да прекъснат храненето. Има два начина да се изкара този въздух и вие ще откриете кой е най-подходящият за вас

Възпалените, сухи или кървящи зърна са често срещан проблем. При някои майки създава такива неприятноти, че те спират да кърмят твърде рано. Като млад родител може да открите, че са нужни дни или седмици, за да свикнете със сученето на новороденото. Нормално е зърната ви да бъдат по-чувствителни – да усещате болка, или парене

Как да се заредиш с енергия по тибетски

Гонете лошите мисли, бягайте от "трите отрови на ума”, казва Шераб Барма Всеки си има начини да се...

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Манифести и дипляни с десет правила за предпазване от коронавирус циркулират масово из Италия и социалните мрежи, за да учат всеки жител как да избегне зараза. Със своите 322 случая на заразени и 10 жертви Италия е третата най-пострадала страна в света след Китай и Южна Корея. Манифестите бяха публикувани от италианското Министерство на

Слух, че словашкият лидер е заразен с коронавирус, плъзна в евросредите и постави в риск от карантина лидерите на ЕС, които участваха заедно с него в съвета по бюджета. Там бе и Бойко Борисов. Причината е, че след форума Петер Пелегрини е бил приет в болница с пневмония, съобщи АФП. “Премиерът е изтощен и има пневмония, но това е всичко”

Националният отбор на Беларус пристигна у нас със 17 футболисти за контролата срещу България в сряда от 17 ч. В неделя момчетата на селекционера Михаил Мархел победиха с 1:0 Узбекистан в друга проверка. Тя се игра в Шарджа (ОАЕ). След този спаринг от отбора си тръгнаха 9-има играчи, сред които капитанът Игор Стасевич и авторът на единственото