28°C   София
 

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

От бактериалните пневмонии най-масови са причинените от пневмококи. От тях има висока смъртност - 5-15%, а при усложнение с бактериемия - 25%. Висока смъртност (над 30%) е характерна и за пневмококовия менингит.

Инвазивни пневмококови инфекции (пневмония, бактериемия и менингит) има най-често при съвсем малки деца, старци и хронично болни. Лекуват се в болница.

Инфектират се почти винаги хора с пневмококи в носа и гърлото, но без симптоми. Инфекцията е тежка при напредналата възраст, имунен дефицит, отстранен далак, сърповидноклетъчна анемия, алкохолизъм и хронични заболявания. Вирусните инфекции на горните дихателни пътища, включително грипът, също са благоприятстват.

Ваксината, която се използва у нас, е поливалентен препарат с части от 23 серотипа пневмококи. Това са 88% от серотиповете, причиняващи бактериемия и менингит при възрастни, почти 100% от серотиповете, причиняващи бактериемия и менингит при деца, и 85% от свързаните с възпаление на ухото.

Имунизацията се препоръчва за възрастни и деца над 2 г., при които има повишен риск да се разболеят или да карат пневмонията по-тежко. В тази група са хората над 65 г., хронично болните и такива с имунен дефицит, черепни травми или неврохирургични манипулации. При отстраняване на далака ваксината се поставя 4-6 седмици (поне 14 дни) предварително. Ако е невъзможно, се поставя веднага след възстановяването след операцията.

По-добър имунен отговор при хора на химио- или лъчетерапия се получава, ако се имунизират преди нея. Ако не - 6 месеца след приключването й.

Личните лекари трябва активно да издирват рисковите си пациенти и да ги съветват да се имунизират.

Първичната имунизация е само с 1 доза от 0,5 мл. Реимунизация не се прави, освен в следните случаи:

хора без далак (анатомична или функционална аспления), при които има 1 реимунизация след 5 и повече години, ако са на възраст над 10 г. Ако са под нея - 3 г. след първата доза;

имуносупресирани - прави се 1 реимунизация след 5 и повече години. Ако са деца под 10 г. - след 3 години.

Понеже показанията за имунизация с пневмококова и грипна ваксина са сходни, уместно при грипна имунизация да се направи и пневмококова. Но имунизацията срещу грип е ежегодна, пневмококовата ваксина при повечето хора е достатъчно да се приложи само веднъж.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 200 гр. листа от спанак 50 мл. мляко 1/2 ч.л. захар 1 с.л. брашно 50 мл. адаптирано мляко 5 гр. масло Начин на приготвяне: Измийте листата на спанака и ги сварете за 10-15 мин. Когато омекнат, пасирайте, прибавете 50 мл. мляко и 1/2 ч.л. захар. Препечете 1 с.л. брашно, размийте го с 50 мл. адаптирано мляко, варете 2-3 мин.

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца, които са играели на метри от софиянеца, убит от мълния снощи в жк "Люлин", също са пострадали, но леко. Те са станали преки свидетели на трагедията, разиграла се в градинката до блок 632. Мъжът седял заедно с други хора в беседка, а малчуганите играели на около 7 метра от нея. "Вчера, като бяхме в тази къщичка,

Хосе Баес, адвокатът на подсъдимия за сексуално насилие холивудски продуцент Харви Уайнстийн, вече няма да го представлява и се оттегля от делото, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен. В петък адвокатът е подал искане за самоотвод във федералния съд на Ню Йорк, където се разглежда делото срещу Уайнстийн.

Попфолк певицата Преслава, която наскоро си оперира носа, постоянно е обект на критика. Мнозина твърдят, че се е превърнала в копие на нейната колежка Галена. В профила си в Instagram певицата публикува снимки с новата си визия.С последната си снимка обаче. На последната написа „Специална снимка за агитката „коментатори“.