Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Препаратите с доказан ефект спрямо грипните вируси, с които медицина разполага, са малко. На първо място са противогрипните ваксини - най-широко използваното и най-ефективното средство за профилактика. Наличните сега инактивирани грипни ваксини обаче не трябва да се прилагат при хора със свръхчувствителност към яйца или към някоя от другите съставки на ваксината. Техният списък е в листовката, изготвена от производителя.

За хората от рисковите групи алтернативна възможност са антивирусните противогрипни химиопрепарати. Те могат да се използват с терапевтична и с профилактична цел.

Наред с тези средства, специфично насочени срещу грипния вирус, трябва да се имат предвид и начините за предпазване от свързаните с него усложнения. Най-често усложнението след грип е бактериалната пневмония. Тя се причинява от пневмококи.

Полизахаридната 23-валентна пневмококова ваксина е препоръчителна за всички над 2-годишна възраст, които са от рисковите групи. Обичайната практика е тя да се поставя едновременно с противогрипната ваксина (с малки изключения пневмококовата се прилага еднократно).

Хората с противопоказания за имунизация срещу грип е особено важно да бъдат имунизирани поне с тази ваксина, която може да ги предпази от усложнения.