Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Кучешката тения (ехинококоза) е паразитна болест, от която човек се заразява, като погълне яйца на паразита. От тях се образуват една или повече кисти в някой от вътрешните органи. В повечето случаи кистите са в черния в черния дроб. Появяват се и в белите дробове, бъбреците, далака, мозъка, костите.

Те нарастват бавно - с 1-1,5 см годишно и достигат от 1 до 7-8 см. Но могат да бъдат и по-големи. Отначало (докато са малки и не притискат органа) болестта няма симптоми.

После те варират според това къде са кистите и техния брой и размер. Същите са като при бавно растящ тумор в органа. Например отначало има болки и тежест вдясно под ребрата, ако кистата е в чрения дроб, гадене, повръщане, загуба на апетит, алергични прояви. В по-късни стадии може да се развие жълтеница, да сеи събира течност в коремната кухина и др. При кисти в белия дроб има суха кашлица, затруднено дишане, кървави храчки. При киста в мозъка - постоянно главоболие и неврологични сипмтоми като парези, парализи и т.н.

Възможно усложнение е нагнояване на кистата. При него има обща интоксикация и започва втрисане и обилно изпотяване. Може спонтанно или при травма кистата да се разкъса и да предизвика тежка алергична реакция (т.нар. анафилактичен шок). Тогава по кръвен път ехинококът отива и в другите органи. Така се развива множествена ехинококоза, при която прогнозата за живота е лоша.

Ехинококозата е сериозна болест, прогнозата й зависи в голяма степен от ранната диагноза и бързото лечение. Правят се изследвания - серологични, рентгенологични, ехография, томография. Лечението е оперативно - кистите се изрязват. Има и препарати за консервативна терапия под контрола на паразитолог.