Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Морбили е остра вирусна инфекция, наричана у нас още брусница и дребна шарка. Това е една от най-силно заразните болести, която преди въвеждането на масова имунизация над 90% от хората са прекарвали още като деца.

При нея има висока температура, хрема, кашлица, зачервяване на очите и обрив, започващ от лицето и обхващащ цялото тяло. Възможни усложнения са възпаление на ухото, диария, бронхопневмония, енцефалит.

Протича много по-тежко при кърмачета и възрастни, както и при хора с имунен дефицит. Източник на инфекция са само болните хора, като заразният период започва 1-2 дни преди симптомите и продължава от 4 до 7 дни след началото на обрива. Инкубационният период е 8-12 дни.

Заради имунизационните програми по света случаите на морбили рязко намаляха и в много страни болестта почти изчезна.

В България имунизацията срещу морбили започва през 1969 г. Това е първата имунизационна програма. Целта е била до 1971 г. да обхване всички неболедували деца от 1 до 8 г. (т.е. родените между 1961 и 1970 г.). След 1972 г. наред с рутинната имунизация на всички деца до 1-годишна възраст са правят и няколко кампании за реимунизация. От 1983 г. в имунизационния календар на страната са включени 2 приема на морбилна ваксина.

Обхващането на все повече деца с 2 дози ваксина осигурява овладяване на епидемиите у нас. Такава имаше през 1992 г., когато са преболедували 20 258 души. През 1996 г. има слаб епидемичен подем с 695 болни, после броят спада и през 2001 г. са само 8. От 2002 до 2004 г. в България няма нито един случай на морбили.

Пропуските в имунизациите заради прекомерно и често необосновано разширяване на противопоказанията за прилагане на ваксината създават риск да се натрупат групи от хора, възприемчиви към морбили.

Родените преди 1960 г. и преболедувалите в началото на ваксиналния период имат пожизнен имунитет. Всички, родени след 1961 г. и имунизирани трябва да знаят, че първата имунизационна доза предпазва 94-98%, а втората увеличава този процент до 99% от всички имунизирани.

В случай на внасяне на морбилен вирус в България (болестта не е ликвидирана в света) на риск са изложени на първо място малките деца, които не са достигнали до възрастта за първата имунизация (13 месеца), и, разбира се, всички от по-големите възрастови групи, които по някакви причини не са били имунизирани.