23°C   София
 

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Херпесът е заразно заболяване, което се предизвиква от два сродни вируса - херпес симплекс вирус 1 и херпес симплекс вирус 2.

Херпесна инфекция има навсякъде по света. 50-80% от всички хора в зряла възраст са се срещали с вируса тип 1 и поне 20-30% - с тип 2.

Източник на зараза е само човек - с проявена или скрита инфекция. И двата типа вируси засягат кожата и лигавиците, по които се образуват мехурчета с бистра течност. Освен местните поражения често има и общо неразположение. По-редки са тежките форми със засягане на централната нервна система, черния дроб и други органи и системи.

Характерно за херпесната инфекция е, че след като болестта мине и всички оплаквания отзвучат, вирусите не загиват, а остават в организма за неопределено време. Този тип инфекция, при която вирусът съжителства с човешките клетки, без да предизвиква клинични прояви, се нарича латентна (скрита) инфекция. През определени периоди обаче вирусът може да се активизира и тогава има рецидив на болестта.

Рецидивите на латентната инфекция с херпес симплекс тип 1 се проявяват като херпес на носа, на устните и на кожата около устата. Най-често причина за нова поява на херпес е предхождаща друга болест - обикновено вирусна инфекция на дихателните пътища с повишена температура. Причина за рецидив могат да бъдат и травма, стресови ситуации и др.Оттук и битовото название на болестта - стресница.

Друга типична проява на болестта - гениталният херпес, най-често се дължи на вирусите тип 2. Този вид херпес може да бъде много упорито рецидивиращ. Предава се по полов път. Масовостта му се дължи на факта, че при много хора за инфекцията няма симптоми.

За лечение на херпес симплекс (по-тежките форми) се използват антивирусни препарати. Според засегнатото място те може да бъдат прилагани местно, през устата, или инжекционно.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Това ще реши проблема в новите квартали Да се разреши строителството на детски градини на партерни етажи в жилищни сгради, иска Столичната община. “За целта трябва да се направят промени в различни нормативни актове. Не искам да изземвам функциите на други институции, но все повече инвеститорите осъзнават,

"Вечер вкъщи времето си е за нас :) Бойко и Бойко". Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук и го придружи със снимка в семейна обстановка с внука

Непосредствено след раждането бебето вижда неясно, по-скоро формите, както и на разстояние от 20-30 см. Привличат го движещи се форми, ярки цветове. Особен интерес проявява към човешки лица и особено към това на майката. Слух Слухът е по-развит от зрението. Бебето чува още в утробата на майката. Майчиният глас е най-разпознаваем.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Диреният за 2 убийства мъж от Костенец - неоткриваем вече две седмици Синът на дирения за две убийства Стоян Зайков-Чане - 14-годишният Стивън, е една от основните надежди на разследващите да намерят баща му. Двамата често пътували в Рила и разследващите го питат къде го е водил татко му и какви маршрути са използвали за преходите си.

Може да ги видите в Националната галерия (Двореца) от 23 май до 30 юни Изложбата “Мечът на хан Кубрат” е в рамките на Дните на Ермитажа в София. На откриването ѝ утре  - 24 май в 16 ч, ще присъства заместник-директорът на държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов. Застраховката на съкровището е тайна, но е с много нули.

Официалните екипи на ЦСКА за следващия сезон вече пристигнаха на "Армията", съобщи официалният сайт на "червените". "За четвърта поредна година клубът ни се доверява на "Адидас". Световният концерн изработи специално за ЦСКА трите екипа за предстоящата кампания", се казва още в съобщението.