Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Херпесът е заразно заболяване, което се предизвиква от два сродни вируса - херпес симплекс вирус 1 и херпес симплекс вирус 2.

Херпесна инфекция има навсякъде по света. 50-80% от всички хора в зряла възраст са се срещали с вируса тип 1 и поне 20-30% - с тип 2.

Източник на зараза е само човек - с проявена или скрита инфекция. И двата типа вируси засягат кожата и лигавиците, по които се образуват мехурчета с бистра течност. Освен местните поражения често има и общо неразположение. По-редки са тежките форми със засягане на централната нервна система, черния дроб и други органи и системи.

Характерно за херпесната инфекция е, че след като болестта мине и всички оплаквания отзвучат, вирусите не загиват, а остават в организма за неопределено време. Този тип инфекция, при която вирусът съжителства с човешките клетки, без да предизвиква клинични прояви, се нарича латентна (скрита) инфекция. През определени периоди обаче вирусът може да се активизира и тогава има рецидив на болестта.

Рецидивите на латентната инфекция с херпес симплекс тип 1 се проявяват като херпес на носа, на устните и на кожата около устата. Най-често причина за нова поява на херпес е предхождаща друга болест - обикновено вирусна инфекция на дихателните пътища с повишена температура. Причина за рецидив могат да бъдат и травма, стресови ситуации и др.Оттук и битовото название на болестта - стресница.

Друга типична проява на болестта - гениталният херпес, най-често се дължи на вирусите тип 2. Този вид херпес може да бъде много упорито рецидивиращ. Предава се по полов път. Масовостта му се дължи на факта, че при много хора за инфекцията няма симптоми.

За лечение на херпес симплекс (по-тежките форми) се използват антивирусни препарати. Според засегнатото място те може да бъдат прилагани местно, през устата, или инжекционно.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Гари и Валерия Липовецки са семейство и родители на 3 момчета, които правят красив проект, докато очакват появата на своята рожба. 90 милиона души са гледали клипа, в който Гари снима Валерия. Той показва трансформацията седмица по седмица, която причинява бременността на тялото ни. "Моята съпруга и аз посрещнахме на бял свят своя трети син.

Има толкова много чудесни и вълнуващи начини да съобщите на мъжа си, че ще става татко. Чуждестранна блогърка дава идея с креативна постъпка. Със сигурност всяка една жена си е представяла момента, в който съобщава на партньора си за своята бременност. Истината е, че когато моментът настъпи, нещата невинаги се стичат по план.

Робин Педерсън Бразил е фотограф и майка. Също така има очарователен домашен любимец - кучето Джак. Последният й проект е именно с негово участие, както и това на дъщеря й. В деня, в който се прибира с дъщеря си Равен у дома от болницата, Робин вижда с каква любов реагира кучето Джак. То се влюбва от пръв поглед в бебешкия мирис на новия член от

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сред застрашените са кафе, шоколад и френски коняк Kогато Андреа Пасанизи изкоренява семейните лозя в подножието на вулкана Етна, за да засади на тяхно място манго и авокадо, местните хора го смятат за луд. Тогава той е 17-годишен и начинанието му не вдъхва много доверие. Оттогава обаче са минали 18 г

Европейската столица на културата ще бъде домакин на едно от дългоочакваните музикални събития в страната - “Пловдив джаз фест”. Фестивалът ще бъде в края на октомври и началото на ноември и ще се състои от 6 основни концерта, събрани в три дни. Откриването му е на 31 октомври с ексцентричната вокалистка Мария Жоао и нейния музикален партньор -

Откритието дава нови насоки за лечение на психичното разстройство Обичате ли да разпускате с чаша вино след стресов ден? Вероятно да, а причината за това има и научно обяснение. То се крие в наличието на естествено химическо съединение - ресвератрол, което проявява антистресови ефекти, като блокира експресията на ензим