Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Херпесът е заразно заболяване, което се предизвиква от два сродни вируса - херпес симплекс вирус 1 и херпес симплекс вирус 2.

Херпесна инфекция има навсякъде по света. 50-80% от всички хора в зряла възраст са се срещали с вируса тип 1 и поне 20-30% - с тип 2.

Източник на зараза е само човек - с проявена или скрита инфекция. И двата типа вируси засягат кожата и лигавиците, по които се образуват мехурчета с бистра течност. Освен местните поражения често има и общо неразположение. По-редки са тежките форми със засягане на централната нервна система, черния дроб и други органи и системи.

Характерно за херпесната инфекция е, че след като болестта мине и всички оплаквания отзвучат, вирусите не загиват, а остават в организма за неопределено време. Този тип инфекция, при която вирусът съжителства с човешките клетки, без да предизвиква клинични прояви, се нарича латентна (скрита) инфекция. През определени периоди обаче вирусът може да се активизира и тогава има рецидив на болестта.

Рецидивите на латентната инфекция с херпес симплекс тип 1 се проявяват като херпес на носа, на устните и на кожата около устата. Най-често причина за нова поява на херпес е предхождаща друга болест - обикновено вирусна инфекция на дихателните пътища с повишена температура. Причина за рецидив могат да бъдат и травма, стресови ситуации и др.Оттук и битовото название на болестта - стресница.

Друга типична проява на болестта - гениталният херпес, най-често се дължи на вирусите тип 2. Този вид херпес може да бъде много упорито рецидивиращ. Предава се по полов път. Масовостта му се дължи на факта, че при много хора за инфекцията няма симптоми.

За лечение на херпес симплекс (по-тежките форми) се използват антивирусни препарати. Според засегнатото място те може да бъдат прилагани местно, през устата, или инжекционно.