Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Хламидия трахоматис е най-често срещаният патогенен микроб, предаван по полов път. Предизвиква остри и хронични болести на пикочно-половата система. При мъжете се засягат пикочният канал (уретрит) и надсеменниците (епидидимит). 35-50% от негонококовите уретрити при мъже са заради хламидии.

Друга честа проява е т.нар. следгонококов уретрит - когато след успешно лечение на гонококовата инфекция се развиват отново симптоми на уретрит или пък симптомите му не изчезват.

При жените освен уретрит хламидиите възпаляват влагалището (вагинит), матката и шийката й (ендометрит и цервицит). При разпространяване на инфекцията в горните отдели на половата система се обхващат и фалопиевите тръби (остър салпингит, едно от най-честите усложнения хламидийна инфекция).

Острата инфекция при до 70% е без симптоми и клинични прояви. Тя може да не се открие, да остане нелекувана с години. В резултат на уврежданията от възпалението в малкия таз може се стигне до безплодие или до извънматочна бременност.

Хламидиите са чувствителни към редица антибиотици, основно от тетрациклиновата група, и инфекцията може да бъде излекувана. Важно е диагнозата да бъде поставена навреме и специалист да контролира терапията, защото самолечението крие сериозни рискове.

Заради честите повторни инфекции е ефективно да се прави антибиотична профилактика и на сексуалните партньори. Особено препоръчително е поне постоянният партньор да бъде лекуван едновременно.

При неусложнена инфекция антимикробните препарати са ефективни и болестта минава напълно. Последиците от хроничната инфекция обаче предполагат както по-сложни диагностични методи, така и специфично за конкретния случай лечение. То цели вече не справяне със самите хламидии, а с патологичните промени от хроничното им въздействие. Понякога това може да стане само по оперативен път.