Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Червеният вятър (еризипел) е заразна болест, която се причинява от няколко десетки типа стрептококи от група А. Това е една от многообразните клинични прояви на разпространената навсякъде по света стрептококова инфекция. Протича като остро възпаление на кожната тъкан (целулит).

Източник на инфекцията е човекът. Заразяването става при контакт с болен или с носител на бактерията чрез замърсени ръце и предмети. Входна врата за стрептококите са кожата и лигавиците, особено когато целостта им е увредена от драскотини, язви и др.

Има инкубационен период 1-7 дни след инфектирането и типична клинична картина след това - внезапно начало с втрисане, повишена температура, главоболие и общо неразположение. Появява се локално възпаление на лицето или краката. Това е разширяващо се червено петно с неправилна форма и неравни граници. З зачервяването е по-силно в периферията, а кожата е топла, лъскава и леко надигната над околната здрава тъкан. След около седмица започва оздравяването и червенината намалява, а кожата се напуква и започва да се лющи.

Характерно на еризипела е, че при значителен процент от боледувалите не се изгражда имунитет и през различни интервали възникват рецидиви. Те протичат по-леко, с по-слаби възпаления по кожата и без или с незначително засягане на общото състояние.

Рецидивите се дължат на индивидуални предразполагащи фактори, по-важните от които са: възраст (по-чести са при по-стари хора); обща и местна имунна реактивност; наличие на други болести (диабет, цироза, сърдечна и бъбречна недостатъчност с образуване на отоци, рак); алкохолизъм и др.

Допуска се и че има алергия към стрептококите, за която вероятно допринасят местни огнища на инфекция (зъби, синуси, сливици) паралелно с невъзможността на организма да изгради имунитет. Рецидивите може да са свързани и с нарушения в лимфо- и кръвообращението в засегнатия участък, последица от които е влошено хранене на тъканите. Това често се наблюдава при разширени вени, флебит, тромбофлебит, язви, гъбични кожни инфекции и др.

Причина за рецидив може да бъдат и лоша хигиена на кожата, неправилно или недостатъчно лечение на острата инфекция или самолечение с неподходящи средства. За да се намали рискът от рецидив, трябва диагнозата да се постави рано, лечението да започне навреме, да продължи достатъчно дълго и после лекар редовно да проследява състоянието на пациента. Много важно е да се поддържа добра хигиена и да се лекуват съпътстващите флебити, тромбофлебити и язви или микози на кожата и др.

За лечение се използват подходящи антибиотици.

Засега няма ефективна профилактика на еризипела и неговите рецидиви. Все още няма и ваксина. Някои лекари препоръчват след излекуването при риск от рецидиви да се предпише определена медикаментозна профилактична терапия. Ефектът обаче не е сигурен.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Бебешката баня не е сложна както ученето а ядрена физика, но има няколко хитрини, с които ще улесните този процес. Подгответе всичко необходимо. Едва ли искате да се отдалечите от бебето си, докато го къпете, за да вземете сапун, душгел или някакъв лосион. Затова се уверете, че всичко, от което се нуждаете, се намира близо.

Вие сте заета майка, която е постоянно в движение. Затова е разбираемо, че искате бебето ви да е щастливо и в безопасност (в най-добрия вариант да спи), докато пътувате с него в колата. Добрата новина е, че това е възможно, при това с лекота, ако следвате съветите описани по-долу. Хванете пътя, когато детето ви е готово да заспи Имате ли бебе,

Младите родители, които имат дете за първи път, често изпадат в паника, защото не могат да си отговорят на някои прости въпроси. Ето 6 от тях и техните отговори. Кога бебетата започват да ходят? Повечето бебета няма да направят първите си стъпки, докато не навършат 14 месеца. В някои случаи изпреварват този период, а в други не.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В края на юли 2019 г. депозитите на неправителствения сектор в банковата система са 81.015 млрд. лв. (70 на сто от БВП), като годишното им увеличение е 7.7 на сто, отчита Българската народна банка. Депозитите на нефинансовите предприятия в края на юли са 24.144 млрд. лв. (20.9 на сто от БВП). В сравнение със същия месец на 2018 г.

Премиерът Бойко Борисов коментира след официалното откриване на рудника "Ада Тепе" край Крумовград написаното в "Политико", че България иска еврокомисар по земеделието в следващата еврокомисия. В момента Мария Габриел е еврокомисар по цифровизацията. "Ще се научите да питате, а не измишльотините на някого

Президентът на Русия възложи да бъде направен анализ на степента на заплаха във връзка с тестовете в САЩ на нова модификация на крилата ракета и да се вземат мерки за подготовката на "симетричен отговор", предават ТАСС и БТА. Според съобщение на пресслужбата на Кремъл, разпространено днес, Путин е направил това на съвещание на руския Съвет за