23°C   София
 

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Червеният вятър (еризипел) е заразна болест, която се причинява от няколко десетки типа стрептококи от група А. Това е една от многообразните клинични прояви на разпространената навсякъде по света стрептококова инфекция. Протича като остро възпаление на кожната тъкан (целулит).

Източник на инфекцията е човекът. Заразяването става при контакт с болен или с носител на бактерията чрез замърсени ръце и предмети. Входна врата за стрептококите са кожата и лигавиците, особено когато целостта им е увредена от драскотини, язви и др.

Има инкубационен период 1-7 дни след инфектирането и типична клинична картина след това - внезапно начало с втрисане, повишена температура, главоболие и общо неразположение. Появява се локално възпаление на лицето или краката. Това е разширяващо се червено петно с неправилна форма и неравни граници. З зачервяването е по-силно в периферията, а кожата е топла, лъскава и леко надигната над околната здрава тъкан. След около седмица започва оздравяването и червенината намалява, а кожата се напуква и започва да се лющи.

Характерно на еризипела е, че при значителен процент от боледувалите не се изгражда имунитет и през различни интервали възникват рецидиви. Те протичат по-леко, с по-слаби възпаления по кожата и без или с незначително засягане на общото състояние.

Рецидивите се дължат на индивидуални предразполагащи фактори, по-важните от които са: възраст (по-чести са при по-стари хора); обща и местна имунна реактивност; наличие на други болести (диабет, цироза, сърдечна и бъбречна недостатъчност с образуване на отоци, рак); алкохолизъм и др.

Допуска се и че има алергия към стрептококите, за която вероятно допринасят местни огнища на инфекция (зъби, синуси, сливици) паралелно с невъзможността на организма да изгради имунитет. Рецидивите може да са свързани и с нарушения в лимфо- и кръвообращението в засегнатия участък, последица от които е влошено хранене на тъканите. Това често се наблюдава при разширени вени, флебит, тромбофлебит, язви, гъбични кожни инфекции и др.

Причина за рецидив може да бъдат и лоша хигиена на кожата, неправилно или недостатъчно лечение на острата инфекция или самолечение с неподходящи средства. За да се намали рискът от рецидив, трябва диагнозата да се постави рано, лечението да започне навреме, да продължи достатъчно дълго и после лекар редовно да проследява състоянието на пациента. Много важно е да се поддържа добра хигиена и да се лекуват съпътстващите флебити, тромбофлебити и язви или микози на кожата и др.

За лечение се използват подходящи антибиотици.

Засега няма ефективна профилактика на еризипела и неговите рецидиви. Все още няма и ваксина. Някои лекари препоръчват след излекуването при риск от рецидиви да се предпише определена медикаментозна профилактична терапия. Ефектът обаче не е сигурен.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Това ще реши проблема в новите квартали Да се разреши строителството на детски градини на партерни етажи в жилищни сгради, иска Столичната община. “За целта трябва да се направят промени в различни нормативни актове. Не искам да изземвам функциите на други институции, но все повече инвеститорите осъзнават,

"Вечер вкъщи времето си е за нас :) Бойко и Бойко". Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук и го придружи със снимка в семейна обстановка с внука

Непосредствено след раждането бебето вижда неясно, по-скоро формите, както и на разстояние от 20-30 см. Привличат го движещи се форми, ярки цветове. Особен интерес проявява към човешки лица и особено към това на майката. Слух Слухът е по-развит от зрението. Бебето чува още в утробата на майката. Майчиният глас е най-разпознаваем.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Диреният за 2 убийства мъж от Костенец - неоткриваем вече две седмици Синът на дирения за две убийства Стоян Зайков-Чане - 14-годишният Стивън, е една от основните надежди на разследващите да намерят баща му. Двамата често пътували в Рила и разследващите го питат къде го е водил татко му и какви маршрути са използвали за преходите си.

Може да ги видите в Националната галерия (Двореца) от 23 май до 30 юни Изложбата “Мечът на хан Кубрат” е в рамките на Дните на Ермитажа в София. На откриването ѝ утре  - 24 май в 16 ч, ще присъства заместник-директорът на държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов. Застраховката на съкровището е тайна, но е с много нули.

Официалните екипи на ЦСКА за следващия сезон вече пристигнаха на "Армията", съобщи официалният сайт на "червените". "За четвърта поредна година клубът ни се доверява на "Адидас". Световният концерн изработи специално за ЦСКА трите екипа за предстоящата кампания", се казва още в съобщението.