Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Напоследък се увеличава честотата на кожния рак, като това е свързано с типа кожа и продължителността на излагане на слънце, засилената слънчева радиация заради изтъняване на озоновия слой, общото падане на имунитета на населението заради влошената екологична среда.

Кожните промени могат да се забележат лесно - промяна на консистенцията и цвета на кожата, поява на язви или рогови образувания. Ранното и правилно лечение гарантира излекуване при минимален риск от рецидив.

Има 3 типа кожен рак: базоцелуларен карцином, спиноцелуларен карцином, малигнен меланом.

Ракът на кожата е най-честият злокачествен тумор при бялата раса. Цветнокожите боледуват много по-рядко. Честотата му варира в различните страни в зависимост от климата, типа на популацията, професионалната заетост на населението и преобладаването на едни или други канцерогени в околната среда. Разпространението му е правопропорционално на годишното количество ултравиолетова радиация, достигащо земната повърхност, и е в зависимост от броя на часовете, прекарани в работа или почивка на открито, поради което броят им нараства с увеличаване на възрастта.

Кожният рак се среща по-често при хора със светла кожа.

Основен фактор, отключващ развитието му, е ултравиолетовата радиация от слънцето или изкуствени източници (солариуми). За базоцелуларния и спиноцелуларния карцином най-голямо е значението на тоталната (акумулирана) доза ултравиолетови лъчи, приета през живота. За малигнения меланом по-важно е честото интензивно облъчване и слънчевите изгаряния в детска възраст (броят слънчеви изгаряния през живота и особено тези с мехури). Високорискови професии са тези, свързани с пребиваване на открито.

Други фактори за рак на кожата са йонизиращата радиация (рентгенови и гама-лъчи); битов и професионален контакт с катрани и минерални масла; белези от измръзване или изгаряне; някои хронични възпаления на кожата; болни с потиснат имунитет (след присаждане), преканцерозни образувания. Генетичните фактори също са част от тенденцията за развитие на рак на кожата.

Базоцелуларният карцином започва с възелче с блестящ цвят, като се появяват и други наоколо. Централните постепенно се разпадат. Получава се язвичка с активен перлообразен ръб. Тя не дава метастази, но расте, като разяжда околните тъкани и може да пробие в подлежащите кости (гризяща язва). Базалиомът най-често засяга старци или хора в средна възраст със светла кожа, в повечето случаи подложени на продължително слънчево облъчване. Развива се бавно и причинява туморовидни разраствания или язвички с гладки надигнати ръбове по откритите части на тялото.

Спиноцелуларният карцином е първият описан в литературата кожен рак, като първите случаи са съобщени при пушачи на лула с локализация на долната устна. Този карцином най-често е резултат от продължително излагане на слънце и възниква върху актинични (соларни) кератози - залющени, с груб релеф, кафеникави образувания. Може да се появи по всяка част на тялото, изложена на слънце, или където е имало болестен процес.

Започва като болезнена, понякога кървяща раничка с неправилна форма и с бавен периферен растеж. Пушенето, алкохолът и хроничната травма са основни фактори за появата му върху устните, езика и лигавицата на устата. Може да се развие и на базата на неизлекувани остри кондиломи на гениталиите.

В редки случаи прави разсейки в близки лимфни възли и в някои вътрешни органи.

Лечението на двата карцинома се състои в премахване на образуванието с една или няколко процедури. Изборът на лечение зависи от типа, размера, положението върху кожата и възрастта на пациента.

Възможностите са няколко: операция; кюртаж и после електрокоагулация; замразяване с течен азот; разрушаване със специални лекарства на по-малките тумори; CO2-лазер терапия; радиотерапия; фотодинамична терапия.

За предпазване от рак на кожата да се избягват всички фактори, водещи до нейното стареене - слънчево облъчване, механично дразнене на кожата от неудобни дрехи и често въздействие върху нея с различни химични вещества. Пушенето води до спиноцелуларен рак на устната, а рецидивиращите кондиломи могат да доведат до рак на гениталиите.

Малигненият меланом прдставлява най-тежкия рак на кожата и целия организъм. За да се предпазим от него, е необходимо да наблюдаваме всяко пигментно образувание за промяна в цвета, нарастване и възпаляване. При нелекуван меланом има бързи разсейки в други органи.