Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Бенки са най-различни кожни образувания, наричани и с термина "невус". Много от тях са невинни, а други са признак на започващ или наличен рак на кожата. Tе се появяват през детството и се умножават през пубертета. Понякога могат да се развият и разпространят само за няколко седмици. Цветът им е от светло- до тъмнокафяв и черен. На големина са колкото лещено зърно, понякога леко изпъкват над кожата и са ясно ограничени.

Бенките не изискват специално лечение. Необходимо е да се пазят от наранявания и от слънчево изгаряне.

Невусите, които са петна от нетипично разположени клетки, са доброкачествени пигментни тумори. Те са разнообразни както по строеж, така и по външен вид. Повърхността им е от гладка до набраздена, размерите са различни, понякога заемат дори части от тялото. В някои от тях растат косми и те се смятат за най-безопасни. Отстраняването им е оперативно.

Най-злокачественият човешки тумор меланом често тръгва от променен пигментен невус. Първите симптоми са сърбеж, болка, дискомфорт, нарастване и уплътняване на невуса, засилване на пигментацията, зачервяване на кожата около него. По-късно се появяват кървене и разязвяване.

Една бенка трябва да следи в еволюция. Ако промени цвета си, големината или започне да кърви, трябва спешно да се махне след консултация с дерматолог. При някои се изрязва и доста от околната здрава кожа.

Останалите бенки могат да се премахнат при желание с козметична цел без опасност. Неправилно е схващането, че бенка не трябва да се "пипа", за да не стане на рак.