Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

При системния лупус сериозно боледува целият организъм - кожа, бъбреци, сърце, бели дробове. Засяга предимно жени и се характеризира с много имунологични отклонения. Спада към групата на колагенозите, при която организмът се отнася към съединителната тъкан като към чуждо тяло с тенденция към отхвърляне. Това уврежда съединителната тъкан на кожата и органите, а с това и тяхната функция.

В бъбреците настъпва лупозен глумерулонефрит, който сериозно нарушава функцията им. При сърцето най-често се стига до миокардит, перикардит и ендокардит. Може да се проявят различни мозъчни синдроми.

По кожата има борви като пеперуда, често придружен с разрушаване на тъканта й и фоточувствителност. Увреждат се и ставите, появяват се болки, отоци, ограничения в движението, деформация (без костни нарушения).

Лечението цели потискане на възпалението, намаляване на образуването на антитела спрямо различните клетки и тъкани, ограничаване на разрушаването в кожата и другите органи и възстановяване на нормалната им функция.

Понякога болестта е в трайни ремисии и тогава може да се прекъсне терапията. При изостряне се преминава към лечение със стероидни препарати и имуносупресори (средства, потискащи имунната реакция). Необходимо е и предпазване от слънце, което влишава състоянието. Прилагат се и средства с временен ефект, като плазмофереза (апаратно пречистване на кръвната плазма). Тя се прилага в остри случаи със засягане на бъбреците и нервната система.

Профилактиката включва предпазване от слънце. Болните да носят шапки, очила и подходящо облекло, да използват фотозащитни средства. Също да избягват тежки физически натоварвания и да се пазят от инфекции.