Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Атопичният дерматит е често срещана болест. По-често се засяга бялата раса, скандинавските страни, Германия, Англия. В по-тъмните раси засяга хора със светли очи.

Това е дерматит при атопия. Атопията е термин, който изразява реакции от страна на различни органи и системи като храносмилателна, дихателна, нервна. Тя се проявява още в ранно детство, наследява се и е свързана с нивото на имуноглобулин Е в кръвта. Интересни са промените в нервната система. Засяга интелигентни, но избухливи хора, склонни към агресия. Резултата е от множество алергични реакции към храни, а от страна на дихателната система често съпътства бронхиалната астма.

Термините "екзема" или "дерматит" се използват за описание на определени състояния на кожата. Екзема има при зачервяване, формиране на мехурчета, подмокряне, залющване, задебеляване на кожата и сърбеж.

Въпреки че повечето хора с атопичен дерматит имат роднини, страдащи от алергии, като сенна хрема, астма, чувствителна кожа, 20% от тях са единствени в семейството с това заболяване.

То може да се появи във всяка възраст, но най-често в ранното детство до млада възраст. Обривът сърби силно и може да обхване голяма част от кожната повърхност или да е само в някои области. Атопичният дерматит често се подобрява в пубертета, но при много пациенти остава до края на живота. Когато започне в кърмаческа възраст, протича със сърбеж, подмокряне, образуване на корички и засяга главно лицето и скалпа. Много бебета се подобряват преди да навършат 2 години.

В пубертета и юношеството плаките най-често засягат ръцете и краката. Други области като лакътни и коленни гънки, глезени, китки, лице, шия и горна част на гърдите също могат да бъдат засегнати. Когато се появява по дланите, гърба на ръцете, пръстите или по краката, може да има епизоди на подмокряне и образуване на корички.

Екземните плаки в този период обикновено са сухи, с червено-кафеникав цвят, залющени или задебелени. Уплътнените участъци могат да се задържат с години без лечение. Сърбежът е почти непоносим и може да продължи дълго като е по-изразен през нощта. Някои се чешат до кръв и кожата им се инфектира.

Особеност на кожата на хора с атопиен дерматит е, че е суха и се инвазира вторично от стафилококи. Затова тя изисква специални грижи, непрекъснато покриване с филм от мазнина, който да задържа в нея водата. Наличието на микробна флора изисква антисептични процедури и дори лечение с антибиотици.

Все пак в основата на поведението остава омазняване на кожата и миене с мазни миещи средства.